Haber 34 - İstanbul Haberleri - İstanbul Yaşam
Anasayfa Güncel Spor Kültür&Sanat Yaşam İlçeler Etkinlik Mekan
 
Başkalarının Hayatı

Başkalarının Hayatı

02.05.2008 13:23

Puan : 4.5/5 (4 kere puan verildi)

Sayfayı Yazdır | Bildir.net 'e Ekle | Facebook'a Ekle | Technorati | Digg | Delicious | Google | Yahoo | Stample Upon | Reddit | Mixx

İstanbul şehri, değerli yöneticileri sayesinde  huzurlu, rahat bir gün geçirdi. Kimse yaralanmadı, kimseye şiddet uygulanmadı, esnaf ve halk, hastası sağlamı hiç ama hiç kimse  zarar görmedi. Yani bunların hiç birini "provakatörlerin" yapmasına izin verilmedi. Bizzat kendimiz yapalım başkasına bırakmayalım dediler heralde. E tabi bunları işçiler ya da kim oldukları bell olmayan provakatörler yapmadığı için de yüce hükümetimiz ve emirlerini uygulayan zevat  rahat bir uyku çektiler sanırım.

Gergin, hapşırıklı, geniz yanmalı, hüzünlü ve sinirli bir 1 Mayıs gününün gecesinde seyredilen filmin adı Başkalarının Hayatı (Leben der Anderen, Das). 80`lerin ortasında Doğu Almanya`dayız. Hikaye çok bildik bir konu üzerinde şekilleniyor. Yöneticilerin kendi çıkarları için bürokraside etkili olması. Nedendir bilinmez çoğu ülkenin bürokratik personeli de buna hazır ve nazır beklemektedir. Biri gelse de devlet için şunu yapacaksın dese ve ben devletle alakası olmadığını bilmeme rağmen, tam bir görev bilinciyle buna çanak tutsam, ortak olsam diye. Yoksa olayın "sosyalist devlet", "faşist devlet" ya da "demokratik devlet" ile pek bir alakası yoktur.

Meselemiz insan ve anlaşılmaz davranışları. Bknz, Deney (Experiment, Das) filminde gördüğümüz, insanın  ne hallere girebileceği. Başkalarının hayatına müdahele ve başkalarının hayatında yer almak zarar vermek ve belki de başkalarının kaderini değiştirmek.

Polisin sokakta tanımadığı masum insanlara gaz bombası, plastik mermi ve copla saldırmasını sadece emir kavramı ile  açıklayamıyorum. Karşısındaki ülkesini işgal etmiş bir düşman ya da sevdiği birine zarar vermiş bir insan değilse bir insan böyle bir şiddeti bu kadar rahat nasıl uygular. İnsan insana bunu nasıl yapar.

Görüldüğü üzere bahsedilen;  gergin, hapşırıklı, geniz yanmalı, hüzünlü ve sinirli bir 1 Mayıs gününü çok da arkada bırakamamış, metni kaleme alan.

Boşverelim de güzel bir filmi anlatmaya devam edelim o zaman.

Başkalarının Hayatı (Leben der Anderen, Das) filminde anlatılan  tam da böyle bir ortamda bir insanın nasıl insanlığını hatırladığı. Emir, görev ve devlet kavramlarından sıyrılan iyi bir insanın hikayesi.

Filmin bir sahnesinde, sakıncalı görülen yazarımız, piyanonun başında kendisine hediye gelen bir sonatı karşısına alıp çalar ve şöyle der: "Bu müziği dinlemiş birisi, yani gerçekten dinlemiş birisi hala kötü olablir mi ?" Bu sırada evini dinleyen devlet görevlisinin gözünden yaş aktığı görülür.

Panzehir niyetine ya da öylesine izlemenizi tavsiye ederim. Tabi 2006 yapım bu filmi benim gibi geç farketmediyseniz.

2007`de Oscar`da en iyi yabancı film adaylığı, 2007 Altın Küre`de en iyi yabancı film adaylığı, 2006 Avrupa Film Ödülleri`nde en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo ödülleri gösteriyor ki benim gibi düşünenler çoğunlukta.

Filmin Ayrıntısı

 



Yorum Yaz
 
Etiketler : » başkalarının hayatı » 1 mayıs » tansel akdan » tansel » sinema » film » 1 mayıs 2008

 ADnet Reklamları  
Siz de reklam verin  
Diğer Yazılar
Kerpe
Aşk Peygamberi 800 Yaşında
İstanbul`un Dilencileri Birleşin !
Merhaba
Sinema İçin Televizyon
Taksim Metrosunun Yürüyen Merdivenleri
Cumhuriyet Mitingleri
Be Makam-ı Konstantiniyye el Mahmiyye
Hayat Dediğin.
Isınıyoruz.
Eylül İyimserliği !
Çağan`ın Rivayetidir
Oyun Bozuluyor
Hıdrellez
Başkalarının Hayatı
Hıdrellez
Başkalarının Hayatı
Oyun Bozuluyor
İstanbul’da Bir Fransız
Çağan`ın Rivayetidir
İstanbul’a Kış Gelince..
Bir Yılda Her Şey Değişti!
Fransız Kültür Merkezi`de Mevlana Günleri
Facebook Hareketi
Asıl Hain Kimdir
İstanbul`un Dilencileri Birleşin !
Duygusal Eşik Oyunu
Anadolu Yakası Opera Binasına Kavuşuyor!
Facebook Neden 15 Milyar Dolar Ediyor?
Ey Şehit Anası! Ağlama...
Sonbahar Film Haftası “Filmekimi”
Aşk Peygamberi 800 Yaşında
Tüm Düdüklü Tencerelere
Eylül İyimserliği !
Msn`den Gelen Resimlere Dikkat!
İstanbul Canlı Kamera - İstanbul Haritası - İstanbul Namaz Vakitleri - İstanbul Firmaları - İstanbul Nöbetçi Eczaneler
Site Haritası - Yeniler - En Çok Okunanlar - En Çok Puan Alanlar
RSS - Technorati Favorilerime Ekle

Anadolu Ajansı
Sitemiz Anadolu Ajansı Abonesidir.
Tüm hakları saklıdır. © 2007
Yazılım ve İçerik EJDER