Aylin Aslım, Beyoğlu Hayal Kahvesi`nde!

Aylin Aslım’ın çıkışı 2000 yılında, Power Records etiketiyle yayınlanan elektronik pop albümü ‘Gelgit’ ile oldu. Oysa öncesinde kazanılmış baÅŸarılar ve, alttan ve derinden büyüyen bir hayran kitlesi vardı. Türkiye’de müziÄŸe yeni baÅŸlayan her müzisyen gibi barlarda cover çalmış, beÅŸ kızdan oluÅŸan Zeytin grubu ve 1998 yılında kurduÄŸu Süpersonik ile dikkatleri iyice çekmiÅŸ, 1998 Roxy Müzik Günleri’nde 2.’lik ve 1999 Roxy Müzik Günlerinde ‘Jüri Özel Ödülü’ kazanmıştı.
Albümün, belki de hala en sevilen şarkılarından biri olan çıkış parçası Senin Gibi hem müziği hem de sözlerindeki içtenliğiyle dikkat çekiciydi, klibindeki mavi elbiseli genç kadın ise kırılgan güzelliği, dupduru vokali ve duruşundaki samimiyetle buralara geçerken uğramadığını belli ediyor, kalıcı olacağının sinyallerini veriyordu.
Albümün çıktığı yıl H2000 festivalinin müzikal direktörlüğünü yaptı ve BUSH, Chumbawamba, GusGus, Lamb, Jay Jay Johanson gibi dünya müzisyenleriyle aynı sahneyi paylaÅŸtı. 2001’den itibaren de H2000, Creamfieds ve Rockistanbul gibi büyük organizasyonlarda Tindersticks, HIM, Placebo, Macy Gray ve Queen Adreena gibi büyük konserlerin açılışında sahne aldı.
2003 yılı Aylin Aslım’ın tekrar rock’a yönleniÅŸinin ilk sinyallerini veriyordu. Süt’lü adını verdiÄŸi konser projesinde ‘Gelgit’ albümünde yer alan parçaların sert rock versiyonlarını seslendirdi.
Bu arada Mor ve Ötesi, Athena, Bülent Ortaçgil, Vega, Feridun DüzaÄŸaç, Bulutsuzluk Özlemi ve Koray Candemir’le birlikte ‘SavaÅŸa Hiç Gerek Yok’ single’ında yer aldı. Yine aynı yıl kendisini geniÅŸ kitlelere tanıtan çıkış parçası Senin Gibi, Yunanlı pop ÅŸarkıcısı Teresa tarafından Yunanca yorumlandı.
2004’te Murathan Mungan’ın ‘Söz VermiÅŸ Åžarkılar’ albümünde daha önce Yeni Türkü tarafından Terkeden ismiyle yorumlanan Kimdi Giden Kimdi Kalan ÅŸarkısını kendine has bir yorumla seslendirdi. Bu yorum Aylin Aslım’ı yepyeni bir kitleye tanıttı.
DJ Mert Yücel’le birlikte yaptıkları Dreamer isimli single İngiltere’de Baroque Records UK tarafından yayınlandı. Balance Chart UK’de 3 numaraya yerleÅŸen parça, Balance Chart USA’de ise 1 numaraya kadar yükseldi. Yine aynı yıl Fatih Akın büyük ses getiren ve ‘Altın Ayı’ kazanan Duvara Karşı filminde Senin Gibi’yi kullandı.
2005 yılında 2. albüm ‘Gülyabani’ Pasaj Müzik etiketiyle yayınlandı. Yıllar içinde müzikal deÄŸiÅŸiminin sinyallerini vermiÅŸti ama albüm kendisini sadece ‘Gelgit’le tanıyanlar için ÅŸaşırtıcıydı, elektro pop yerini modern bir rock sound’una bırakmıştı. Albüm gerek melodik yapısı gerek düzenlemeleriyle daha olgunlaÅŸmış bir müzik ve ÅŸarkı yazarı olarak da daha ustalaÅŸmış bir Aylin Aslım sunuyordu.
‘Gülyabani’deki ÅŸarkıların sözleri yine hayatın içinden, yaÅŸanmış ya da ÅŸahit olunmuÅŸ hikayelerden oluÅŸuyor. Dışardan algılanış biçimiyle zekice dalga geçtiÄŸi Gülyabani, bir insanı olduÄŸu gibi kabul ederek onunla barışıp affedebilmenin huzurunu taşıyan OlduÄŸun Gibi, arkadaÅŸ ve arkadaÅŸsızlık ihtiyacını çok eÄŸlenceli bir ÅŸekilde dile getiren Hadi Buyur gibi ÅŸarkılar bireysel bir bakış açısı taşısa da, albümde namus cinayetleri ve çocuk tacizi gerçeÄŸini tokat gibi insanın suratına vuran Güldünya ve Kayıp Kızlar ile sokaklardaki hayatı resmeden Sokak İnsanları gibi ÅŸarkılar da var.
Albümün çıkışından sonra birçok konser verdi, Fanta Gençlik Festivali kapsamında MFÖ, Athena ve Direct-T’yle Türkiye turnesine çıktı.
Teoman’ın yönettiÄŸi Balans ve Manevra’da rol alan Aylin Aslım, filmin soundtrack’inde Teoman’ın Bazı Yalanlar isimli parçasını yorumladı. Bulutsuzluk Özlemi’nin ‘Bulutsuzluk 20 Yaşında’ adlı albümünde BaÄŸdat Kafe ve Yüzünde YaÅŸam İzleri Vardı ÅŸarkılarında vokalde Nejat YavaÅŸoÄŸulları’na eÅŸlik etti. İlk albümünde yer alan KeÅŸke adlı parçası KutluÄŸ Ataman’ın çektiÄŸi İki Genç Kız filminin soundtrack’inde yer aldı.
En son olarak 2007"de ‘Onno Tunç Åžarkıları’ albümünde daha önce Sezen Aksu’nun seslendirdiÄŸi Bir Çocuk Sevdim parçasını yorumlayan Aylin Aslım, bir yandan Tayfası’yla konserler verirken bir yandan da yıl sonuna kadar çıkması planlanan 3. albümünün ÅŸarkılarını yazıyor |