Emir GamsızoÄŸlu – Memet Ali Alabora
“Goldberg Varyasyonları YolculuÄŸu”
Program:
“Goldberg Macerası”
Memet Ali Alabora (Anlatıcı)
Ara
J. S. Bach: Goldberg Varyasyonları, BWV 988, Sol Majör
Emir Gamsızoğlu (Piyano)
Müzikseverlerin Goldberg Varyasyonları diye bildiÄŸi eserin ilk basımının kapağında şöyle yazıyordu: “İki klavyeli klaviçembalo için bir Arya ve deÄŸiÅŸik çeÅŸitlemelerden oluÅŸmuÅŸ klavye alıştırmaları. Polonya Kraliyet ve Saksonya Elektörlüğü saray bestecisi, kapelmaysteri ve Leipzig Koro ve müzisyenlerinin baÅŸ yönetmeni J. S. Bach tarafından müzikseverlerin ruhunu tazelemek için hazırlanmıştır.”
Piyano çalmaya 20 yaşında basketbolu bıraktıktan sonra başlayan Emir Gamsızoğlu`nun müzik hayatında Goldberg Varyasyonları hep önemli bir yer tutmuş. Piyano ile kurduğu ilişki derinleşmeye başlayıp, piyanist olmaya karar verdikten sonra Varyasyonlar hep uğraştığı bir eser haline gelmiş. Bunun bir saplantıya dönüştüğünü söylemek bile mümkün. Gamsızoğlu`nun cep telefonu yıllardır Arya`nın teması ile çalıyor. Bu yüzden de, 1993 yılında piyanoya ilk başladığı yıl, efsanevi piyanist Sviatoslav Richter`i dinleme imkanı bulduğu için hayatında çok özel bir yeri olan CRR Konser Salonu`ndaki ilk solo konserinde Goldberg Varyasyonlarını çalmaya karar verdi.
Emir GamsızoÄŸlu ve Memet Ali Alabora konservatuardan sınıf arkadaşı. Biri piyano, diÄŸeri de tiyatro bölümündeyken ortak derslere birlikte girmiÅŸler. Tıpkı GamsızoÄŸlu`nun annesi Oya Ölçen ve Alabora`nın babası Mustafa Alabora gibi; çünkü onlar da konservatuardan sınıf arkadaşı, onlar da ortak derslere birlikte girmiÅŸler. Dördü de aynı konservatuardan; bir zamanın Belediye Konservatuarı olan, ÅŸimdinin İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı. Hala arkadaÅŸlar. Alabora küçüklükten beri klasik müziÄŸe aÅŸinaymış, ama kendi tabiri ile “profesyonel dinleyicilik” serüveni GamsızoÄŸlu ile baÅŸlamış. 12 saat aralıksız müzik dinledikleri bir günün ardından artık daha sık görüşeceklerini anlamışlar. İkili daha sonra Radyo 92nokta3`te 103 bölüm kesintisiz devam ettikleri “Notada Yazmayanlar” isimli bir programa baÅŸlamış. Programın jenerik müziÄŸini tahmin etmek hiç zor deÄŸil: Goldberg Varyasyonları`nın teması olan Arya`nın giriÅŸ bölümü. Aynı eseri farklı yorumculardan dinlettikleri programın 8 bölümünü Goldberg Varyasyonları`nın 8 ayrı yorumun karşılaÅŸtırılmasına adamışlar. “Notada Yazmayanlar” bugün 5 yıldan fazla süredir yazdıları Andante dergisi`ndeki köşelerinde ve Türkiye`nin çeÅŸitli yerlerinde klasik müzik söyleÅŸileri olarak devam ediyor.
Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora sizi bir Goldberg Varyasyonları yolculuğuna davet ediyor; Leipzig`den Dresden`e, New York`tan İstanbul`a uzanan bir yolculuk. İkili; hikayeleri, çağrışımları, ses dünyası ve matematiksel yapısıyla bir deneyimi paylaşmayı teklif ediyor.