2002 yılından itibaren her yıl usta müzisyen Okay Temiz’in doÄŸum gününde, gerçekleÅŸen “Ritmin Günü” konseri, bu yıl altıncı yılını dünyanın önde gelen ritim ustalarıyla kutluyor. 11 Åžubat Pazartesi, saat 20:30’da, Memorial Hastanelerinin sponsorluÄŸunda, TİM Maslak Show Center’da yapılacak konserin biletleri Biletix’den satılmakta.
Her yıl geleneksel olarak yapılan 6.“Ritmin Günü” konseri, dünyanın usta ritimcilerini ve farklı müzik çevrelerini bir araya getirerek dünya ritimlerinin buluÅŸtuÄŸu coÅŸkulu bir müzik şöleni ve ritim festivaline dönüşmekte.
Yurtdışında uzun yıllar yaÅŸayarak sayısız konser ve albüme imza atan ve ardından 1998’de Türkiye’ye dönen Uluslararası müzik yıldızlarımızın başında gelen vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz; Hindistan’dan Burkina Faso’ya, Bulgaristan’dan Senegal’e, Guinea’dan, Fransa’ya, İtalya’dan Küba’ya ve de Türkiye’den dünyaca ünlü virtüöz sanatçıların katılımıyla dünya ritimlerini İstanbul’da buluÅŸturmaya devam ediyor. Farklı kültürleri ve ritimleri buluÅŸturduÄŸu bu etkinlik ile müziÄŸin evrensel deÄŸerlerini müziÄŸin birleÅŸtirici gücüyle buluÅŸturan ve bugüne kadar dünya çapında birçok önemli yıldızı ülkemizde konuk eden konserler çok renkli görüntülere ve performanslara sahne olmakta.Â
Bugüne kadar dünyaca ünlü birçok değerli müzisyen ve grubu, ritme meraklı müzikseverleri buluşturan etkinlik, dünyada ritmin babaları olarak nitelendirilen çok değerli usta müzisyenleri İstanbullu müzikseverler ile buluşturdu. Konserden önceki günler içinde ritme meraklı kişileri Mamady Keita ve Carlo Rizzo ile buluşturacak atölye çalışmalarına da yer verilecek, meraklısına duyurulur.
6. “Ritmin Günü” konserinde Okay Temiz (Percussion) ve 105 kiÅŸilik Okay Temiz Ritim Atölyesi öğrencisi dışında, Guinea’li Djembe ustası Mamady Keita , Tamburin Ustası Carlo Rizzo, Senegal’den Talking drum ustası Yamar Thiam, Küba’dan Conga ve Timbales Ustası William Cardoso, Lüleburgaz’lı zurna ustası Ahmet Özden, KeÅŸanlı asma davul ustası Rüstem Çembeli ve ayrıca ÇaÄŸdaÅŸ Oruç (saksafon), Herbert Koschmieder (saksafon), Ahmet Kaya (ney), Azize (vokal), Ebru Ayarcı (djembe), Tom Camidge (djembe), Emre Bozkurt (djembe), Esen GökÅŸen (Dunun), İnci Turan Jocelyn(Afrika Dansı) ile birlikte sahne alacaklar. Farklı kültürler, farklı yaÅŸamlar ortak bir dilde, ortak bir şölende, RİTİM’de buluÅŸacak. Dünyanın her yerinden gelen müziÄŸin ritimleri ile jazz tınılarının buluÅŸması, ustaların ilginç sahne ÅŸovlarıyla seyircilere unutulmaz anlar yaÅŸatacak.
Dünyada ilk kez Okay Temiz’in önderliÄŸinde İstanbul’da aynı sahnede yer alacak ritim üstadlarını izlemek ve kış mevsiminin getirdiÄŸi rehaveti atıp enerji toplamak isteyen İstanbul’lular için kaçırılmaz bir etkinlik fırsatı.
Mamady Keita (1950- Guninea-Balandugu)
Çok küçük yaÅŸlarda daha emeklerken eline geçirdiÄŸi kova, çanak tarzı bulduÄŸu herÅŸeye kuvvetlice vurmaya baÅŸlayan Keita için müzisyenlik doÄŸuÅŸtan gelen bir yetenek olsa gerek. “Nankama” (doÄŸuÅŸtan gelen) ve “Balandugudjina” (doÄŸduÄŸu yer olan Balandugu ÅŸeytanı) olarak iki takma ismi olan Keita, djembe ile ilgili her ÅŸeyi merak ederek ve bu türle ait tüm etnik müzikleri öğrenerek geliÅŸir.
Guinea’nın o dönemki lideri Sekou Toure’nin önderlik ettiÄŸi kültürel anlamda müzik ve dans ile ilgili yerel, bölgesel ve uluslararası en iyi artistlerin seçileceÄŸi ve National Ballets of Guinea’ya kabul edilecek üstün yetenekli kiÅŸilerin arasına en genç djembeci olarak girer. 500’den fazla kiÅŸinin katıldığı yarışmada çeÅŸitli gruplardan oluÅŸan 45 artist seçilir ve National Balet Djoliba’ya katılır, ülkesinde turne araları geçirdiÄŸi dönem dışında, 20 yıl boyunca bu grup ile tüm dünyayı dolaşır. 15 yaşında grup lideri, 16 yaşında ünlü oyuncu Harry Belafonte’nin Africa Dance filminde davulcu olarak yer alır. 29 yaşında artistik direktörü olan müzisyen 1986’ya kadar aralıksız bu kurumda çalışır.
Sonrasında solist olarak Souleymane Koli’nin (Abidjan-Ivory Coast) “Koteba” adlı grubuna katılır, 1,5 yıl boyunca uzun bir dünya turnesi gerçekleÅŸtirir, yine bu dönemde “La vie platine” adlı filmde yer alır. 1988’de kendi grubu Sewa Kan’ı kurar. 1991’de Brüksel’de “Tam Tam” adlı ilk müzik okulunu açar, birkaç yıl içinde uluslararası anlamda ünlenen okulların Amerika, Japonya ve İsrail’den baÅŸka Paris, Münih ve Konakri’de ÅŸubelerini açmak zorunda kalır. Aynı yıl yönetmen Laurent Chevallier “Djembefola” (Afrika dilinde Djembe çalan kiÅŸi) bir belgesel ile Mamady Keita’nın djembe ile geçen büyülü ve duygusal yolculuÄŸunu içeren filmi çeker. Belgesel uluslararası birkaç ödül kazanırken djembe’nin dünya çapında öne çıkmasına katkıda bulunur. Yönetmen sonraki yıllarda Keita’yı konu eden “Mogobalu” adlı bir belgesel daha çekecektir.     Â
1990’da ülkesinde kültür bakanlığı desteÄŸi ile ilk uluslararası deÄŸiÅŸim programı çerçevesinde 4 hafta sürecek konaklamalı müzik ve dans konulu workshop gerçekleÅŸtirir. Ardından Uschi Billimeier ile beraber yazdığı kitap hala bugüne kadar djembe ve geleneksel ritimler konusunda yazılmış en iyi referanslardan biri olarak nitelendirilmekte. 1998-2002 arasında Amerika’da “DjembeKan” (djembe sesi) adlı filmde 4 eÅŸlikçi ile beraber uzun bir turne gerçekleÅŸtiren müzisyen, Afrikalı ünlü müzisyenler Manu Dibango, Mory Kante, Kadja Nin, Paco Seri, Doudou N’Diaye Rose, Famoudou Konate ile konserler verir. 2003’de Avrupa’dan Amerika’ya geçer.
Bugünlerde hayatını ve okulunun merkezini ABD-San Diego’ya taşıyan ancak djembe ile ilgili müziÄŸini ve tüm birikimlerini hala tüm dünyayı gezerek paylaÅŸmaya devam eden Mamady Keita’nın albümlerinden bazıları “Wassalon” (1989), “Nankama” (1992), Hamanah (1996), “Afo” (1998), “Mamady Lee” (2001), “Sila Laka (2006), DVD olarak “Les Rythmes du Mandingue” 1-2-3 sayabiliriz.
Carlo Rizzo   (1955- Venedik - İtalya)
Sanat Akademisinde resim eÄŸitimi alarak ressam olan Carlo Rizzo, sonra birden müziÄŸe odaklanmaya karar verir. Bu dönemin sonunda 1979’da geleneksel tarzın eÄŸitmenleri olan Güney İtalyalı Alfio Antico ve Raffaele Inserra’dan geleneksel vurmalılar türünde eÄŸitim alır. Sonrasında bu eÄŸitimi kendi kendine sürdürürken hem çok eski döneme ait hem de çaÄŸdaÅŸ müzik türünde repertuvar oluÅŸturmaya baÅŸlar. Tambourine (tef) konusunda yeni tasarım icat ederek ve bu polytimbral tambourine adını verdiÄŸi ’bu tasarım ile daha önce oluÅŸturduÄŸu tüm ’repertuvarı yeniden uyarlayarak, virtüözitesini geliÅŸtirir, doÄŸaçlama duygusunu katar.
1988’den beri birçok müzik grubunu ÅŸekillendirerek hem geleneksel türde hem de çaÄŸdaÅŸ türde ve de jazz müziÄŸinde farklı ve ilgi çekici çalışmalar yapmaya devam etmekte.
Yamar Thiam (Senegal)
Senegalli olup Finlandiya`nın Helsinki şehrinde ikamet eden, Afrika`nın en usta (Talking Drum) çalan sanatçısıdır. 1998 senesinde Fin Hükümeti`nin ona senenin ödülü olan "Şaman" Ödülünü vermesi, onun çalışındaki ciddiyetin bir aynasıdır