|
Hakim ve savcıları taşıyan İETT servis otobüsüne bomba konulmasına ilişkin yargılanan 3 sanık müebbet, 4 sanık da 6 yıl 3 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Erdal Özel, Şahnaz Şahin, İhsan Kartal, Abdülkadir Uçar, Suut Aydın ve İhsan Akbıyık katıldı. Tutuksuz yargılanan Mehmet Şefik Aslan ise duruşmaya gelmedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Erdal Özel`in hazırladığı bombanın Şahnaz Şahin ve İhsan Kartal tarafından 10 Nisan 2006 tarihinde İETT otobüsüne konulduğunu, yine Özel`in talimatıyla diğer 2 kişinin, gerçekleştirilmeyen Galeria Alışveriş Merkezi`ne bomba konulmasına teşebbüs ettiklerini, ayrıca bu sanıkların çeşitli tarihlerde korsan gösterilere katıldıklarını bildirdi.
Sanıkların eyleminin "vahim" nitelikte olduğu ifade edilen kararda, Erdal Özel, Şahnaz Şahin ve İhsan Kartal, "devletin birliğini bozmak, bağımsızlığını zayıflatmak, devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını ayırmak amacına yönelik eylemlerde bulunmak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Erdal Özel ayrıca, "bombanın hazırlanması, saklanması ve taşınması için talimat vermek" suçundan 3 yıl 9 ay, İhsan Kartal "bomba hazırlamak, saklamak, taşımak", "korsan gösteriye katılmak" ve "korsan gösteride polislere molotofkokteyli atmak" suçlarından 9 yıl 7 ay, Şahnaz Şahin ise "korsan gösteriye katılmak" ve "bomba hazırlamak, saklamak, taşımak" suçlarından 5 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Sanıklardan İhsan Akbıyık "yasa dışı örgüte üye olmak" ve "bomba hazırlamak, saklamak, taşımak" suçlarından 10 yıl, Abdülkadir Uçar ve Suut Aydın "yasa dışı örgüte üye olmak" suçundan 6 yıl 3`er ay, Mehmet Şefik Aslan da 7 yıl 1 ay hapse mahkum edildi.
Beyoğlu, Bakırköy, Fatih ve Eyüp adliyelerine hakim ve savcıları taşımak için tahsis edilen İETT`ye ait 34 TN 0331 plakalı otobüsün sürücüsünün servisi tamamlamasının ardından yaptığı kontrolde, bir koltuğun altında siyah poşet bulunmuştu. Poşet içindeki malzemelerin cep telefonu ve patlayıcı malzemelerle yapılan bomba düzeneği olduğu belirlenmiş, patlayıcının A-4 tipi olduğu anlaşılmıştı.
Kaynak : Anadolu Ajansı |