Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada her beş kadından birinin fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Kadına uygulanan şiddet; tokat, yumruk, tekme ve dayak gibi fiziksel saldırıların yanı sıra; sindirme ve aşağılama, ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırma, hareketlerini izleme ve kısıtlama, bilgiye ve yardıma erişimini engelleme gibi çok çeşitli alanlarda da olabiliyor.
Şiddetin genellikle kadının kendi ailesinden veya tanıdığı biri tarafından uygulandığının tespit edildiğini ifade eden Akın, "Öldürülen kadınların yüzde 70`i partneri tarafından öldürülmektedir" diyor. Ayrıca, her üç kadından en az birinin, hayatlarının bir döneminde dayak yediğini, seks yapmaya zorlandığını ya da farklı bir biçimde tacize uğradığını dile getiren Akın, kadınların yüzde 47`sinin ilk cinsel ilişkilerinin de zorla olduğunu belirtiyor.
Türk kadınının da başta aile içi şiddet olmak üzere fiziksel, psikolojik ve sosyal statü gibi birçok alanda şiddete maruz kaldığını belirten Akın, kadına şiddetin hem kırsal alanda hem şehirlerde görüldüğünü belirtiyor.
Şiddete uğrayan kadınların bir kısmı bunu kabulleniyor. Türkiye`de eşi tarafından dövülen kadınların yüzde 5.8`i yemeği yakarsa, yüzde 29.1`i eşine karşılık verirse, yüzde 27`si para harcarsa, yüzde 23.2`si çoçuklarının bakımını ihmal ederse, yüzde 16.3`ü cinsel ilişkiye reddederse, kendisine uygulanan şiddete haklı buluyor. Kadınların uğradığı şiddeti genellikle anlatmadığını belirten Akın, "Şiddete uğruyan kadınların yüzde 70`i kendileriyle görüşülene kadar kimseye bundan bahsetmiyor" diyor.