İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ) Genel Müdürü Levent Tüfekçi, İstanbul`un uç noktalarına gaz arzının sağlanabilmesi ve ani basınç düşüşünü önlemek için Rusya`dan gelen hattın İstanbul`daki regülasyon istasyonlarının çıkışındaki gaz basıncının 19 bardan 23 bara çıkardıklarını bildirdi.
İran`ın Türkiye`ye gaz akışını kesmesi ve bunun İstanbul`a etkisi konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tüfekçi, Türkiye`de normal şartlarda 130 milyon metre küplük seviyede devam eden günlük gaz tüketiminin, soğuklar nedeniyle 140 milyon metre küpe doğru tırmandığını söyledi.
Türkiye`nin yıllık tüketim miktarı olarak İran`dan önemli miktarda doğal gaz aldığını ifade eden Tüfekçi, son 30 yılın en soğuk kışını yaşadığı belirtilen İran`ın, sözleşme gereği vermesi gereken gazı bu sözleşmede yer alan "mücbir sebepler"i gerekçe göstererek şu anda vermediğini, ancak bu sorunun ilgili kurumların görüşmeleri sonucunda atlatılacağını belirtti.
Tüfekçi, İran`ın önceki yıllarda da böyle bir uygulamaya gittiğini ve 5-6 günlük bir süreçte büyük zorluklar yaşandığını hatırlattı.
İran`ın İstanbul`a gaz verme sürecinin 2001 yılında başladığını ifade eden Tüfekçi, yıllık bazda 115 milyon metre küple başlayan sürecin, yıllar itibarıyla milyar metre küplere çıktığını ve 2004`te 3,5 milyar metre küp olan gaz girişinin 2007 yılında 5,5 milyar metre küpe ulaştığına dikkat çekti. Tüfekçi, iç tüketime dönen İran`ın süreç içerisinde dengelemeyi yapıp tekrar önceki seviyelere ulaşamazsa bile belirli oranda gaz açılımı yapmasının beklendiğini kaydetti.
Şu anda Silivri`de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) geçen yıl yaptığı bir depo bulunduğunu anlatan Tüfekçi, "Bu depo çok önemli. Zaten doğal gaz işletmeciliğinde deposuz bir işletmecilik mümkün değildir. Bu depoda 1,6 milyar metre küplük gaz var. İhtiyaç duyulduğu anda kullanılıyor. Şu anda buradan Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından ulusal hatta 14 milyon metre küp gaz aktarılıyor" dedi.
-RUSYA`NIN KISITLAMASI-
İstanbul`un Trans-Balkan hattı denilen Ukrayna üzerinden gelen hattan beslendiğini belirten Levent Tüfekçi, bu hatla ilgili Rusya`nın belirli bir kısıtlama yaptığını ve günlük 42 milyon metre küp gaz gelmesi gerekirken 39 milyon metre küp gazın geldiğini anlattı.
Meteoroloji Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM) yılın ilk ayının zor geçeceği yönünde hava tahmin raporları hazırladığını ifade eden Tüfekçi, bu nedenle İstanbul için özel hazırlıklar yaptıklarını söyledi.
Tüfekçi, "Uç noktalarına gaz arzının sağlanabilmesi ve ani basınç düşüşünü önlemek için Rusya`dan gelen hattın İstanbul`daki regülasyon istasyonların çıkışındaki gaz basıncını 19 bardan 23 bara çıkardık. Basınç düşüşü, İstanbul ve diğer iller ile bazı noktalarda gaz yokluğuna sebebiyet verebilir. Dolayısıyla gazın uç noktalara kadar akışını sağlamak için basınçta 4 bar artış yaptık" dedi.
Bütün bunlarla birlikte ekip olarak 759 personel ve 170 araç ile 24 saat çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirten Tüfekçi, "Kesintisiz bir çalışma içindeyiz. Uç noktalardaki ani basınç düşüşlerine de müdahale ediyoruz. Basınçları her an kontrol altına alıyoruz. Bütün bu yapıya baktığımızda şu an İstanbul için büyük bir problem gözükmüyor" diye konuştu.
-İZOLASYONLA DOĞAL GAZ TASARRUFU-
İstanbul`da çok hızlı doğal gaz tüketimi olduğunu kaydeden Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğal gaz yurt dışından gelen bir enerji türü olduğu için dışarıya döviz ödüyoruz. Dolayısıyla vatandaşların daha verimli ve tasarruflu kullanması gerektiğini düşünüyorum. Binalardaki yalıtım ve izolasyon ön plana çıkarsa ve bu bilinç yaygınlaşırsa, bu hem vatandaşların faturalarına yansır hem de yurt dışına yoğun miktarda dövizin gitmesi engellenmiş olur. Sanayi alanında önceki yıllarda diğer şehirlerde gaz kesintisi olmasına rağmen İstanbul`da hem konutta hem de sanayide kesinti yaşanmadı. Özellikle Silivri`de yapılan depoyu önemsiyoruz ve büyük bir destek veriyoruz. İran`dan gelmesi gereken doğal gazın büyük bir kısmı Silivri`deki bu depodan sağlanıyor. Diğer bir kısmı da Ege`deki Egegaz depoları ve Marmara Ereğlisi`ndeki depodan takviye ediliyor."
-TOPLAM TÜKETİM İÇİNDE YÜZDE 25`LİK PAY-
Levent Tüfekçi, İstanbul`da günlük 30-35 milyon metre küp doğal gaz tüketildiğini vurgulayarak, şu anda Türkiye`deki doğal gaz tüketiminin yüzde 25`inin İstanbul`da kullanıldığını belirtti.
Silivri`deki deponun ulusal hatta bağlı olarak tüm Türkiye`ye hizmet verdiğini belirten Tüfekçi, ancak İstanbul`un bu yüzde 25`lik tüketimi ile birlikte o depodan önemli oranda destek gördüğünü söyledi.
Tüfekçi, 2007 yılında İstanbul`da 4,4 milyar metre küp gaz tüketildiğini ifade ederek, bu yılın sonuna kadar 5,1 milyar metre küp gaz tüketiminin olmasını beklediklerini anlattı.
İstanbul`da geçen yıl tüketilen 4,4 milyar metre küp gazın Norveç ile aynı oranda olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, İstanbul`un yıllık gaz tüketimiyle Finlandiya, Portekiz, İsviçre, Yunanistan, Bulgaristan ve İsveç gibi birçok ülkeyi geride bıraktığını ifade etti.
İstanbul genelinde doğal gaz altyapısının yüzde 92 oranında tamamlandığını dile getiren Tüfekçi, şu anda İGDAŞ`ın 3 milyon 150 bin aboneye ulaştığını ve altyapısı hazırlanamayan yüzde 8`lik oranın da yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanarak bütün kente yayılacağını sözlerine ekledi.
-TUZ GÖLÜ`NÜN ALTINA 5 YENİ DOĞAL GAZ DEPOSU-
BOTAŞ`ın Tuz Gölü`nün altında birer milyon metre küpten 5 yeni depo kurma çalışmasının proje halinde devam ettiğini anlatan Tüfekçi, "Bu da yapılması gereken çalışma. Çünkü 30 milyar metre küplük Türkiye`nin genelinde kullanılan bu gaz 2010 yılına kadar hemen hemen bütün illerde kullanılmaya başlanacak. Bu oran 40-45 milyar metre küpe doğru çıkacak" dedi.
Tüfekçi, daha önce TPAO`nun doğal gaz yatağı olan ve burada yapılan izolasyon çalışması ile birlikte depo haline dönüştürülen Silivri`deki 1,6 milyar metre küp kapasiteli deponun kapasitesinin genişletilmesi bakımından BOTAŞ ve TPAO`nun çalışması olduğunu ifade ederek, bu kapasitenin 2 ile 2.5 milyon metre küpe kadar çıkarılacağını söyledi.
Doğal gaza yapılan zamma da değinen Tüfekçi, elektrik, LPG gibi enerji türleriyle karşılaştırıldığında doğal gazın daha ekonomik olduğunun ortaya çıkacağını bildirdi.