1960 yılında kurulan, 1974’de ilk albümünü yayınlayan ve müzik dünyasında gittikçe sertleşen tarzıyla tanınan Judas Priest, Mark Knopfler’ın ardından İstanbul’da ilk konserini vermeye hazırlanıyor.
Çocuklukları birlikte geçen K.K. Downing ve Ian Hill İngiltere West Bromwich’te yakın arkadaş oldular ve müzikal anlamda aynı türlere ilgi duyduklarını fark ederek enstrüman çalmayı öğrendiler. Gruplarının adına da Bob Dylan’ın “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” şarkısından esinlenerek Judas Priest adını verdiler. Al Atkins’in vokalist olarak gruba katılmasıyla birlikte yollarına devam ettiler.
Lider konumundaki Downing, grubun tarzını heavy rock’la başlayan ve heavy metal tarzına yaklaştıran bir tutumdaydı. Grup 1974 yılına kadar Birmingham çevresinde çeşitli davulcuların katılımıyla sahne aldı. Ama albüm çalışmaları sırasında çıkan finansal aksaklıklar, gruba katılan isimlerin sık sık değişmesine neden oluyordu.
Bu sırada Ian Hill bir kadınla flört etmekteydi ve kız arkadaşı vokalist olarak kendi erkek kardeşini önerdi. Böylece grubun değişmez üyesi Rob Halford Judas Priest’e dahil oldu. Onunla birlikte John Hinch grubun davulcusu, Glenn Tipton da ikinci gitaristi olarak çalışmaya başladı.
1974’te ilk single’ları “Rocka Rolla”yı çıkaran grup ardından aynı isimli albümlerini piyasaya sürdü. Ancak gerek ses kayıtları gerekse prodüktörün çalışmalarına fazla müdahale etmesi yüzünden rahatsızlık duydular ve prodüktörlerini kendileri seçtiler. 1976’da çıkardıkları “Sad Wings Of Destiny” albümleri de bu seçimin bir sonucu oldu.
1978’deki “Staind Glass”, 1979’daki “Hell Bent For Leather” albümlerinin ardından 1979’da piyasaya sürülen ve en başarılı yapıtlarından biri kabul edilen “Unleashed In The East”le platin plak kazandılar. “Victim Of Changes”, “Tyrant”, “Genocide”, “The Ripper” parçaları özellikle ilgi gördü.
1980’de “British Steel”le grubun şarkıları daha kısa ve radyolarda daha çok yer alacak türdeydi, nitekim “United”, “Breaking The Law”, “Living After Midnight” radyolarda sıkça çalındı.
ZİRVEYE TAŞIYAN PARÇALAR
1982’de “Screaming For Vengeance”, “Electric Eye”, “You’ve Got Another Thing Comin” ve “Riding On The Wind” çok popüler oldu.
1986’da “Turbo” albümüyle grup glam metal tarzına kaydı ve daha renkli bir imaj sergilemeye başladı. Albüm büyük başarı elde etti.
VE PAINKILLER GELİYOR
1988’deki “Ram It Down” albümünden sonra davulcu Dave Holland gruptan ayrıldı ve 1990’da yayınlanan “Painkiller” albümü için Scott Travis onun yerine geçti. Painkiller Judast Priest için bir dönüm noktasıydı. Pek çok otoriteye göre “Painkiller” albümü bu zamana kadar yapılmış en iyi speed metal albümü olarak gösterilir. Turne sırasında sahnede motorsiklete binen Rob Halford bir kaza geçirdi ve yaralandı.
Grup 1990 yazında “şarkıları bilinçaltında kötü çağrışımlar uyandırıyor” gerekçesiyle hedef haline geldi. Grup elemanları ise hayranlarına kötü telkinlerde bulunmak gibi bir amaçlarının olmadığını, amaçlarının olsa olsa daha çok dinlenmek olduğunu açıkladı.
1991 yazında Rob Halford gruptan ayrıldı ve bir thrash metal grubu olan Fight’a geçti. Ancak kontratlarla ilgili yükümlülüklerinden dolayı gruptan resmi kopuşu ancak 1993’te olabildi. Ancak grubun yirminci yılı şerefine yapılan “Metal Works” için işbirliği yaptı.
Rob Halford ayrıldıktan sonra yerine Tim “Ripper” Owens geçti. Ancak Rob Halford’un vokal kabiliyetine sahip değildi ve tam olarak yerini dolduramadı. 1997’de “Jugulator”, 1998’de “Meltdown”, 2001’de Demolition, 2003’te “Live In London” albümlerinden sonra grup sessiz kaldı.
1998 yılında homoseksüel olduğunu açıklayarak cinsel kimliğini gizlemeyen müzisyenler grubuna katılan Halford’un 2003 yılının Temmuz ayında gruba tekrar katılımıyla “Metalogy” albümünü kaydettiler ve 2004’te Avrupa turnesine çıktılar.
1 Mart 2005’te “Angel Of Retribution” albümü finansal ve eleştirel yönden büyük başarılı elde etti ve turne de çok fazla insana ulaştı.
Grubun son albümü “Nostradamus” 17 Haziran 2008’de piyasaya sürüldü. Şimdi Judas Priest yeni albümleri kapsamında dünya turnesinde. Romanya konserlerinin ardından Türkiye’ye gelecek olan grup eski sevilen şarkılarının yanı sıra Nostradamus’tan da şarkılar seslendirecek. Grubun konseri, Radyo Eksen- BKM organizasyonu ile Kuruçeşme Arena’da gerçekleşecek.