`Referandumda `Evet` çıkarsa kafama sıkarım`

Yazan: Başar Hatırnaz

`Referandumda `Evet` çıkarsa kafama sıkarım` golgecik

2010-08-31 03:47:40 / 8359

Referandum tartışmaları neredeyse 7`den 70`e herkesin gündeminde olan tek konu. Hukukçular, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, ekonomistler, öğretim üyeleri, gazeteciler neden "Evet" ya da "Hayır" denilmesi gerektiği konusunda görüşlerini hergün ekranlarda, gazetelerde, radyolarda, internet sitelerinde, dergilerde, Twitter`da, Facebook`ta dile getiriyorlar. Son günlerde medyanın referandum konusunda görüşlerine sık sık yer verdiği bir diğer grup ise sanatçılar-ünlüler ve referandum tercihleri.

Sanatçıların-ünlülerin referandum tercihlerinin ne olacağının bu denli gündeme getirilmesini, iyi niyetli bir düşünceyle yorumlarsak; vatandaşların bilinçlenmesi ve daha sağlıklı bir tercihte bulunmalarını sağlamak diyebiliriz!

Bunun ne kadar mümkün olduğunu anlamak açısından öncelikle, bazı sanatçıların neden `Evet` ya da `Hayır` dediklerine bir göz atalım.

İBRAHİM TATLISES: Bir sosyal demokrat olarak artık çürümüş tahtalar içindeki tüm paslanmış çivilerin değişmesi gerektiğini düşünen Tatlıses, `Teknoloji değişti, hayat değişti, ama Türkiye Cumhuriyeti hala aynı kanunlarla yürüyor. Tahtaları yenileyelim, çivileri değiştirelim, yeni anayasaya `EVET` diyelim. Dış ülkeler de bize `bunların tahtası da çürümüş, çivisi de çürümüş` demesinler... Yani `tahtası eksik` demesinler` dedi.

ROJİN: Ağabeyim 12 Eylül mağdurlarından. 47 yaşında ve ölü gibi yaşıyor. O ve onun gibi işkence çekenler için evet oyu kullanacağım`

YEŞİM SALKIM: Referandumda evet oyu vereceğim. Çünkü bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Herkesin hayrına olacak şeyler varsa anayasa bile değişmelidir.

SİNAN ÇETİN: Devletlerin seçilmişler tarafından yönetilmesini sağlamak atanmışların seçilmişlerin iş yapmasını engellemek ve bir daha darbe olmamasını garanti almak adına...

Teoman: "Ak Parti`yi değil Türkiye`yi düşünerek karar verdim :Evet"

Ediz Hun: "Anayasa paketini okuyan `Hayır` diyemez

Sezen AKSU: "Eksikliklerine rağmen tabii ki "evet" diyeceğim"

Lale MANSUR: "Mevcut anayasanın delinmesi adına halkın çoğu referandumda "evet" diyecek".

METİN ŞENTÜRK: "Referandumda "evet" dememek için kör olmak gerek..."

AHMET ÖZHAN: Anayasa değişikliğin Türkiye`nin önünü açacağına inandığını söyleyen Özhan, "Ben bunu, Türkiye`nin önünün açılması için gereken bir atılım olarak değerlendiriyorum. Onun için AK Parti buna sebep olmuştur, pek güzeldir ve doğru yapmıştır”

Deniz TÜRKALİ: "Ya `Evet` kullanacağım ya da hiç kullanmayacağım".

EMEL MÜFTÜOĞLU: Demokratik bir ülke olmamız adına sonuç çok değişmese de benim referandumda kararım “Evet” yönünde olacak. Çok fazla da bir şey söylemek istemiyorum. Bunlar çok hassas konular.

NİHAT DOĞAN: 12 Eylül günü yapılacak Anayasa referandumunda belki değişim için yetmese de "evet" diyeceğim.

SEHER DİLOVAN: "Referandumda "Hayır" denmesi taraftarı değilim..."

ORHAN GENCEBAY: 12 Eylül anayasasının değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerek. Bu referanduma giderken halkımızın tüm bu detayları bilmediğinden eminim. Bilmesi de mümkün değil. Halkımız neye evet, neye hayır dediğinin farkında olmayabilir. Kimse halkımızı kandırmak niyetinde olmaz, öyle bir şeyi aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. İyi olanı yapmaya çalışırlar diye düşünüyorum. Ama bunu halkımıza iyi anlatmalıyız. Anlayabilirsek referandum daha sağlıklı olur.

NİLGÜN BELGÜN: Keşke paket halinde değil de madde madde oylasaydık. Ama sonuçta evet çıkacağını hissediyorum. Çünkü ahkam kesen entel danteller `oy kullanmayacağım` diyorlar. Oy kullananların verdiği karara da katlanacaksın o zaman.

NEBAHAT ÇEHRE: Aslında konu uzun bir süredir tartışılıyor ama ben bir türlü yoğunlaşamadım. Yeni Anayasa ülke için önemli ve büyük bir değişim. Bu noktada birden karar verip evet ya da hayır demeyi doğru bulmuyorum. Acele etmemek, çok iyi deşmek, araştırmak ve sağlıklı bir karar almak gerekiyor.

HALİL ERGÜN:Ben toptan değişmesini istiyorum. Biliyorsunuz ben siyasetle de uğraştım. Daha doğrusu, çağırdılar, gel belediye başkan adayı ol dediler. Legal bir parti üyesi oldum, sosyal demokrat partilerdi bunlar. İçlerinde oldum, mitinglerinde oldum. Herkes 12 Eylül faşizminin oluşturduğu anayasaya karşıydı. Şimdi değişmesi söz konusu oldu. Bütün politikacılar hayır diyerek engel çıkarıyorlar. Ben anayasanın bütününün değişmesini istiyorum, bütününün!

SEYFİ DURSUNOĞLU: Maddelerin, içinde kabul ettiklerim de var etmedikler de. Kabul ettiklerimin geçerli olması için evet, kabul etmediklerim için hayır demem gerek. Paket olarak sunulması esas problem, 8`ini kabul edecek insan 2`sini reddedecek. Bu işin referanduma kadar gelmemesi lazımdı. Bu problemleri mecliste halletmeliler.

NİRAN ÜNSAL: "REFERANDUMDA `EVET` ÇIKARSA KAFAMA SIKARIM."

CAHİT BERKAY “Hayır” çünkü bu Anayasa, 12 Eylül cuntasının getirdiği abuklukları kaldırmıyor ki... 12 Eylül`ün ürünü seçim barajı ve dokunulmazlıkları kaldırmıyor. Keşke AK Parti bunları değiştirebilseydi de “Evet” deseydim...

MÜJDAT GEZEN: "Hayır diyorum... Bir 12 Eylül mağduru olarak, hem Diyarbakır`a götürülmüş, hem Bayrampaşa Cezaevi`nde yatmış biri olarak sivil 12 Eylül Anayasası`na "Hayır" diyeceğim".

TARIK AKAN: "Hayır" diyeceğim. Bu anayasa Türkiye`nin sonu olur...

LEVENT KIRCA: Bütün partiler kendi düşünce ve iradelerini birleştirerek yeni bir Anayasa hazırlamalı. Bu Anayasa`da dokunulmazlıklar kayıtsız şartsız kaldırılmalı. Yüzde 10 barajı kaldırılmalı. Ben bunun için, "Hayır" diyorum.

ROJDA DEMİRER: Hayır oyu vereceğim... Bu paketin 12 Eylül’ün getirdiklerini değiştirmekle ilgisi yok. Tek benzer yanı referandumun tarihidir. 12 Eylül’ü hayatımızdan çıkaracak tatmin edici bir değişiklik görmedim. Bu toplumun huzura ve iç barışa ihtiyacı var ve hükümetin bu paketi bunları karşılamıyor.

BEDRİ BAYKAM: Anayasa bir toplumsal mutabakattır ve değişiklikler genel uzlaşmayla yapılır. Burada tek partinin dayatması vardır. Bu dayatmacılığa karşı sessiz kalmayacağız.

RUTKAY AZİZ: Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye’de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu ‘hayır’ noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür.

Yukarıdaki yorum ve tercihleri okuduktan sonra ne kadar bilinçlendiniz ya da kararınız ne yönde değişti bilemiyorum ama şu açıkça ortada; sanatçıların-ünlülerin söylediklerine bakıldığında, en azından bir bölümünün ciddiye alınır bir yanının olmadığı ortada.

Dolayısıyla hepsinin, sıradan bir vatandaştan daha fazla; siyasetten, anayasadan, ekonomiden anladıklarını söylemek pek mümkün değil.

Sıradan vatandaşların da görüşlerine yer veriliyor elbette ama sanatçıların-ünlülerin tercihleri gibi vatandaşların kararlarını etkileme gücüne sahip değil. Bu nedenle, bilinçli vatandaşların olmasa da, sanatçıların-ünlülerin tercihleri referandumda vatandaşların yanlış tercihte bulunmasına neden olabilir.

Çünkü, ekonomik imkanları sınırlı olan ve haftalık televizyon izleme sürelerinde dünyanın önde gelen bir ülkesi olarak televizyon kültürü ile yetişen önemli bir izleyici kitlesinin hayatını buradan elde ettiği “bilgi”lerle sürdürdüğü bir gerçek.

Genç Parti`nin oy oranlarının tavan yaptığı seçim öncesi bir Profesör hocamız, Ankara’daki evine sürekli temizliğe gelen kadına “oyunu kime vereceksin”? diye sormuş. Kadın, “Genç Parti’ye, Cem Uzan’a” diye cevaplıyor. "Peki neden Cem Uzan’a oy vereceksin" diye sorduğunda ise asıl neden ortaya çıkıyor “e bütün televizyonlar onu gösteriyor, demek ki çok iyi bir adam”… sözün özü içerikten önce birinin ekranda sıkça görünmesi oy verilmesi için yeterli görülebiliyor.

Elbette ki konuyu bir tek örnekten yola çıkarak açıklamaya çalışmıyorum. Bunun çokça örnekleri var. Takım tutar gibi parti destekleyenlerin, 15 gün televizyonda görünenler için gözyaşı dökenlerin, dizi kahramanlarına aşık olanların, kötü dizi karakterlerini sokakta kovalayanların yaşadığı bir ülkede yaşıyoruz.
Bugün geldiğimiz noktada medyanın, herkesin her konuda fikir beyan edebildiği bir zemin haline gelmesi de göz önünde bulundurulduğunda tercihlerimiz konusunda daha dikkatli olmamız gerektiği bir gerçek.

Bu nedenle televizyon ekranlarında ya da gazetelerde boy gösteren medyatik kişiliklere göre değil, Anayasa değişikliği ile ilgili maddeleri yorumsuz bir şekilde okuyup özgür iradenizle ve mantığınızla karar verin.

basarhatirnaz@haber34.com



Diğer Haberler

  • Acilde ilave ücrete ceza geliyor
    Acilde ilave ücrete ceza geliyor

    Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelikte değişikli

  • DGSye başvurular yarın başlıyor
    DGSye başvurular yarın başlıyor

    Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine

  • Kayseri Bombacıları Suriyeden gelmiş
    Kayseri Bombacıları Suriyeden gelmiş

    Kayseri saldırısının detayları ortaya çıktı. Teröristlerin 20 kg plastik patlayıcıyla Sur

  • amp;amp;quot;Helal Gıda Sertifikasıamp;amp;quot;na büyük talep
    amp;amp;quot;Helal Gıda Sertifikasıamp;amp;quot;na büyük talep

    Türkiyedeki firmaların "Helal Gıda Sertifikası"na olan talebi artıyor.

  • DGSye başvurular yarın başlıyor
    DGSye başvurular yarın başlıyor

    Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine

  • Dikkat ATMye Dokunan Yanıyor
    Dikkat ATMye Dokunan Yanıyor

    Yüksek havale ücretleriyle gündeme gelen bankaların her köşe başında kurduğu ATMler de ce

  • Arap Birliği acil toplanacak
    Arap Birliği acil toplanacak

    Arap Birliği Dönem Başkanı Kuveyt, Suriye Hulede çoğu çocuk 92 kişinin katledilmesinin ar

  • Eurovisionun birincisi İsveç
    Eurovisionun birincisi İsveç

    Azerbaycanda yapılan 57. Eurovision Şarkı Yarışmasını "Euphoria" şarkısıyla İsveçi temsil

  • Twitterdan Güldüren Eurovision yorumları
    Twitterdan Güldüren Eurovision yorumları

    Eurovision şarkı yarışması twitterda da gündem oldu. İşte Eurovision hakkında atılan ve e

  • ABD ile Çin savaşacak
    ABD ile Çin savaşacak

    ABDde yaptığı çalışmalarla tanınan Berç Berberoğlu dünyadaki ekonomik kriz hakkında çarpı

  • Magazin Haberleri

  • Deniz Seki Konuştu
    Deniz Seki Konuştu

    Yargıtay`ın onaylaması halinde tekrar cezaevine girecek olan Deniz Seki ilk kez konuştu. ...

  • Madonna 3 uçak ve 45 tırla geliyor
    Madonna 3 uçak ve 45 tırla geliyor

    Pop müziğin kraliçesi Madonna`nın İstanbul konseri için Türkiye`ye 3 uçak ve 45 TIR`la birlikte geliyor ...

  • Anneler günü hediyesini geri aldı
    Anneler günü hediyesini geri aldı

    Alişan annesine aldığı 75 bin lira değerindeki otomobili neden geri aldı? ...

  • Suskunlar Beyaz Show`daydı
    Suskunlar Beyaz Show`daydı

    Suskunlar dizisinin başarılı oyuncuları Berk Hakman, Asli Enver, Murat Yıldırım, Sarp Akkaya, Güven Murat Akpınar Beyaz ...

  • Nihat Doğan`ı kızdıran taklit
    Nihat Doğan`ı kızdıran taklit

    İsmail Baki`nin komedi programında yayınlanan Nihat Doğan taklitleri iki ünlüyü mahkemelik ediyor. ...

  • Fazıl Say`ın 1,5 yıl hapsi isteniyor
    Fazıl Say`ın 1,5 yıl hapsi isteniyor

    Piyanist Fazıl Say hakkında bir sosyal paylaşım sitesinde yazdığı ifadeler nedeniyle 1,5 yıla kadar hapis talebiyle dava ...

  • Miss Turkey sunucuları belli oldu
    Miss Turkey sunucuları belli oldu

    Miss Turkey 2012 finalini, Star TV`de 31 Mayıs 2012 Perşembe günü Eser Yenerler ile Asuman Krause sunacak. ...

  • Ilıcak`a Twitter davası
    Ilıcak`a Twitter davası

    Mehmet Ali Ilıcak`ın, Twitter`da Demet Akalın`a şırfıntı yazdığı gerekçesiyle 2 yıl hapsi istendi. ...

  • Şahan`ın yeni filmi "Celal ile Ceren"
    Şahan`ın yeni filmi "Celal ile Ceren"

    Sinemada gişe rekorları kıran Recep İvedik karakterinin yaratıcısı Şahan Gökbakar, çekimlerine başladığı yeni filmi `Cel ...

  • Can Bonomo`nun Müthiş Eurovision Performansı
    Can Bonomo`nun Müthiş Eurovision Performansı

    2012 Eurovision Şarkı Yarışması`nda 2. yarı finalde ülkemizi Love Me Back adlı şarkı ile temsil eden Can Bonomo 26 Mayıs ...

  • Pelin Karahan Mihrimah sultan`ı oynayacak
    Pelin Karahan Mihrimah sultan`ı oynayacak

    Muhteşem Yüzyıl`ın yeni trasferi Pelin Karahan Mihrimah Sultan`ın gençliğini oynayacak. ...

  • Valide Sultan kahrından öldü
    Valide Sultan kahrından öldü

    Hürrem`in Valide Sultan`a İbrahim ve Nigar Kalfa`nın ilişkisini anlatması Valide Sultan`ın ölümüne neden olur. ...

  • Yahşi Cazibe`nin veda etmesinin nedeni ne?
    Yahşi Cazibe`nin veda etmesinin nedeni ne?

    Atv`nin sevilen dizisi `Yahşi Cazibe`, dört bölüm sonra ekranlara veda ediyor. ...

  • Haluk Bilginer ve Aşkın Nur Yengi`den ayrılık kararı
    Haluk Bilginer ve Aşkın Nur Yengi`den ayrılık kararı

    Haluk Bilginer ile Aşkın Nur Yengi, dün basına gönderdikleri kısa bir e-postayla ayrıldıklarını açıkladılar. ...

  • Bakire kalmak olimpiyattan zor
    Bakire kalmak olimpiyattan zor

    ABD’li atlet Lolo Jones (29), bakire kalmanın olimpiyatlara hazırlanmaktan daha zor olduğunu söyledi. ...

  • Ünlü güzellerin sırları
    Ünlü güzellerin sırları

    Güzelliği tescillenmiş ünlü güzeller doğal güzellik sırlarını paylaştılar... ...

  • TRT`den cevap geldi
    TRT`den cevap geldi

    Bonomo`nun ailesi yarışmayı bilet ayrılmadığı için izleyemeyedi iddialarına TRT`den cevap geldi. ...

  • O külot bende
    O külot bende

    Temel İçgüdü filminin yönetmeni Paul Verhoeven: Sharon Stone, sorgu sahnesinden önce çıkardığı külotu bana hediye etti. ...

  • Levent Kırca: Cenazeme Hükümet gelmesin
    Levent Kırca: Cenazeme Hükümet gelmesin

    Levent Kırca vasiyetini açıkladı: Ölürsem cenazeme hükümetten kimse katılmasın dedi. ...

  • Deniz Seki`ye 6 yıl hapis cezası verildi
    Deniz Seki`ye 6 yıl hapis cezası verildi

    Deniz Seki uyuşturucu ticareti yapmaktan suçlu bulundu. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. ...

  • 

    Ön Ödeme Dolandırıcılılığı

    Uzun cinsellik için tüketilmesi gereken besinler

    Lavanta sepeti

    Cinsel gücü arttıran besinler

    Özlem Tekin

    Site Bilgi

    » Anasayfa » Künye » Site Haritası » Dünya Haritası » Dünya Haberleri » Arşiv » Mobil » Iphone » Webmaster Araçları » Wordpress Haber34 Teması

    Yerel Haberler

    » İstanbul Haberleri » Ankara Haberleri » İzmir Haberleri » Adana Haberleri » Konya Haberleri » Antalya Haberleri » Kayseri Haberleri » Trabzon Haberleri » Gaziantep Haberleri » Yerel Haberler >>

    Dünya Haberleri

    » Almanya Haberleri » ABD Haberleri » Japonya Haberleri » Sudan Haberleri » Venezuela Haberleri » Suriye Haberleri » İrlanda Haberleri » İran Haberleri » Brezilya Haberleri » Dünya Haberleri

    Türkiye Haritası

    » İstanbul Haritası » Ankara Haritası » İzmir Haritası » Adana Haritası » Konya Haritası » Antalya Haritası » Kayseri Haritası » Trabzon Haritası » Gaziantep Haritası » Türkiye Haritası >>

    Dünya Haritası

    » Almanya Haritası » ABD Haritası » Japonya Haritası » Sudan Haritası » Venezuela Haritası » Suriye Haritası » İrlanda Haritası » İran Haritası » Brezilya Haritası » Dünya Haritası
    Tüm Hakları Saklıdır © 2007 - 2012 Haber34.com. Sitemiz Anadolu Ajansı Abonesidir.