Törende konuşan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Şakir Eczacıbaşı, sözlerine, bir süre önce yaşamını yitiren büyük diva Leyla Gencer`i anarak başlamak istediğini söyledi.
Gencer`in operaya büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, Leyla Gencer`in 1950`lerde başladığı opera yaşamı boyunca büyük başarılara imza attığını kaydetti.
Eczacıbaşı, festival açılışında Muhsin Ertuğrul`u da anmak istediğini dile getirerek, "Bu küçük tören, sanki onların gözü önünde perdenin yeni bir döneme açıldığını canlandırsın diyedir" şeklinde konuştu.
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali`nce verilen onur ödülleri, bu yıl Çağdaş Türk tiyatrosuna yaptıkları katkılardan dolayı Gülriz Sururi ve Engin Cezzar`a sunuldu.
Festivalin 3. onur ödülünün ise tiyatro ve opera yorumlarıyla dünyaca tanınan Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius`a, 25 Mayıs`ta AKM Büyük Salon`da takdim edileceği belirtildi.
Açılış Töreni`nin ardından Türk tiyatrosunun iki ünlü oyuncusu Zuhal Olcay ve Tilbe Saran, açılış konuklarına "Tiyatro Şarkıları"ndan oluşan bir konser verdiler.
Selim Atakan`ın müzik direktörlüğünde ve Işıl Kasapoğlu`nun rejisiyle İstanbul Tiyatro Festivali için özel olarak hazırlanan konserde Zuhal Olcay ve Tilbe Saran, Cabaret`den Kaldırım Serçesi`ne, Lüküs Hayat`tan Ayşe Opereti`ne kadar tiyatro sahnelerinin ünlü şarkılarından oluşan renkli bir program sundu. Zuhal Olcay ve Tilbe Saran`a Selim Atakan (piyano), Deniz Başay (kontrbas), Hakan Elbir (akordeon), Özlem Noyan (flüt), Hülya Özalaşar`dan (keman) oluşan orkestra eşlik etti.
Bu özel konser için Zuhal Olcay ve Tilbe Saran`ın kostümlerini Özlem Süer tasarladı.
Tiyatro ve sanat dünyasının ünlü simalarını bir araya getiren tören 18 Mayıs Pazar günü saat 13.10`da NTV`den yayınlanacak