Dünya

Sosyal Medya İçerik Üreticilerine Yeni Vergi Yükü: Bedava Ürün ve Yemekler Artık Vergilendiriliyor

Sosyal Medya İçerik Üreticilerine Yeni Vergi Yükü: Bedava Ürün ve Yemekler Artık Vergilendiriliyor

Türkiye’de sosyal medya fenomenleri ve içerik üreticilerini doğrudan etkileyen yeni bir vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı düzenleme, nakit dışı gelirleri —yani ürün hediyelerini, ücretsiz yemekleri ve konaklama gibi menfaatleri— de vergi kapsamına alıyor.

Nasıl İşleyecek?

Yeni sistemde markalar, restoranlar veya hizmet sağlayıcılar, bir içerik üreticisine tanıtım karşılığında sundukları ürün ya da hizmetin piyasa değerini (rayiç bedelini) belirleyecek. Ardından bu tutar, içerik üreticisinin Gelir Vergisi Kanunu kapsamında açtığı özel banka hesabına nakit olarak yatırılacak.

Verginin tahsilatı ise kaynakta kesinti yoluyla yapılacak. Hesaba yatırılan brüt tutar üzerinden banka otomatik olarak yüzde 15 oranında gelir vergisi stopajı kesecek ve bu tutar doğrudan devlete aktarılacak. Kalan net tutar ise içerik üreticisine serbest kalacak.

Ne amaçlanıyor?

Düzenlemenin temel hedefi, daha önce beyan edilmesi güç olan ayni gelirleri banka sistemi üzerinden kayıt altına alarak vergi kaçaklarının önüne geçmek. Örneğin, bir fenomenin sponsorlu içerik karşılığında aldığı telefon ya da bir restoranda bedava yediği yemek, artık gelir olarak kayıt altına alınacak ve vergilendirilecek.

Bu gelişme, özellikle küçük ve orta ölçekli içerik üreticileri için ciddi bir mali yük anlamına gelebilirken; daha önce nakit gelirlerini beyan eden büyük fenomenler için de iş süreçlerinde değişiklik gerektirecek.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top