Dünya

Meloni’den Fransa ve Avrupa’ya göç tepkisi: Türkiye’ye milyarlarca avro harcadık

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin yüksek güç maliyetlerine karşı ailelere ve işletmelere yeni dayanak …

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin yüksek güç maliyetlerine karşı ailelere ve işletmelere yeni dayanak paketini açıkladığı basın toplantısında, sistemsiz göç sıkıntısından ötürü gerilen İtalya-Fransa bağlantılarını de kıymetlendirdi.

Düzensiz göçmenleri kurtaran STK gemilerine limanlarını açmakta direnen İtalya‘nın davranışını “anlaşılmaz tercih” olarak niteleyip, İtalya’dan alacağı 3 bin 500 göçmene ait yine yerleştirme programını durduran Fransa‘nın reaksiyonunun hatırlatılması üzerine Meloni, “Fransız hükümetinin benim açımdan anlaşılmaz ve haksız olan agresif yansısından çok etkilendim. Kamuoyunun bir kısmının da bundan az da olsa etkilendiğini düşünüyorum” dedi.

Meloni, Fransa’nın limanlarını açtığı Ocean Viking gemisinin 234 göçmen taşıdığını, İtalya’nın ise yılbaşından bu yana 90 bin göçmeni karşıladığına dikkati çekerek “Yeniden yerleştirme muahedesinin durdurulacağından bahsediliyor. Ulusal topraklarımıza bu yıl 90 bin insan girdi. 13 ülkenin modülü olduğu tekrar yerleştirme mutabakatına nazaran bunun yüzde 10’dan daha azı 8 bin kişinin (13 ülke arasında) yine yerleştirilmesi gerekiyor. Şu ana dek 117 kişi yine yerleştirildi, bunun 38’i Fransa’da. O vakit bu sistemde bir şeylerin yürümediğini anlıyorsunuz” diye konuştu.

“SİZİ KIZDIRAN NEDİR?”

Fransa’ya “Sizi kızdıran nedir” diye çıkışan Meloni, şöyle devam etti:

“İtalya’nın Akdeniz’deki göçmenler için tek liman olması gerektiği gerçeği mi? Bu türlü bir şey hiçbir mutabakatta yazmıyor. Bunu ortaklarımıza sormak istiyorum. İtalya’nın, Afrika’dan gelen göçmenlerin karaya çıkacağı birinci yer olması gerektiğine mi inanılıyor? Ben bunun hakikat olduğunu düşünmüyorum. Göç sıkıntısının, şimdiye kadar yönetildiği üzere yönetim edilemeyeceğine inanıyorum.”

İtalya’nın “Sorumlu bir Avrupa devleti üzere davranmamakla” suçlamasına da karşı çıkan Başbakan Meloni, Fransa’nın birinci kere bir STK gemisine liman açtığını anımsatarak “İtalya’ya ‘sorumlu davranmadı’ denildiği sıralarda küçük teknelerle gelen 600 kişi karşılanıyordu, tekrar birebir gün 234 kişi taşıyan Ocean Viking nedeniyle diplomatik ilgiler es geçiliyor. Samimi olmak gerekirse bu bana öteki bir şeye ihanet etme riski taşıyan çok güçlü bir reaksiyon üzere geliyor” yorumunu yaptı.

Meloni, bu sorun karşısında yapılabileceklerini sıralarken şunları kaydetti:

“Bizim Avrupa’nın tek giriş kapısı olduğumuza karar verebiliriz ki ben buna katılmıyorum, bunun için bu misyonu üstlenmedim. İkinci şık; her vakit Fransa ve Yunanistan’la hengame edemeyeceğimizi düşünüyorum. Ortak bir tahlil olarak AB’nin dış sonları korunmalı. Bunu Macron’a, Scholz’a, von der Leyen’e de teklif ettim: (göçmen teknelerinin) Kalkışları engelleyecek, Kuzey Afrika ülkeleriyle görüşecek, oralarda karşılama merkezlerinin kurulmasını sağlayacak, kalkınma işbirliği için bir AB misyonu.”

“TÜRKİYE’YE MİLYARLARCA AVRO HARCADIK”

Bu noktada AB ile Türkiye ortasında 2016’da imzalanan göç mutabakatını hatırlatan Meloni, “Doğu rotasındaki göçmen gelişlerini yönetmek için Türkiye’ye milyarlarca avro harcadık, biz İtalyanlar buna yüz milyonlarca avroyla katıldık. Burada da bir Avrupa ölçeğinde tahlilin inşa edilmesini istiyorum. AB içinde herkesin birebir haklara sahip olduğunun teslim edilmesi gerekiyor.” dedi.

Başbakan Meloni, İtalya’nın artık daha fazla bu mevzuyla tek başına ilgilenebilecek durumda olmadığını, Avrupa ölçeğinde bir tahlil gerektiğini vurguladı.

Bu ortada, Hollanda’da resmi temaslarda bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da sistemsiz göç konusunda AB’nin ortak tercihlerde bulunması gerektiğini söyledi.

Mattarella, üye devletlerin uyum ve ortak sorumluluk unsurları çerçevesinde birbirinin haklarına saygılı hareket etmesi gerektiğini söz ederek “Göç meselesine verilecek cevap fakat AB içindeki dayanışma ile dışarıya verilecek karşılıktaki ahenk ve Afrika bölgesine yönelik ileri görüşlü bir siyasetle desteklenmesi durumunda muvaffakiyete ulaşacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İTALYA-FRANSA MÜNASEBETLERİ NEDEN GERİLDİ?

İtalya’nın, bu hafta içinde Akdeniz’de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine evvel limanlarını açmakta direnmesi, akabinde da liman verdiği 3 geminin 2’sindeki göçmenleri acil sıhhat şartlarına nazaran “seçerek” tahliye etmesi, kelam konusu 4 gemiden 1’ine limanlarını açan Fransa’nın sert reaksiyonunu çekti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın “anlaşılmaz bir tercih” olduğunu kaydetmişti.

“İtalya’yı sorumlu bir Avrupa devleti üzere davranmamakla” suçlayan Darmanin, Fransa’nın İtalya’dan göçmenleri tekrar yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyurmuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Fransa’nın bu yansısını “orantısız” bulduğunu söylemişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top