Genel

Ön muhasebe işlemleri nedir?

ön muhasebe programı

Ön muhasebe bir işletmenin finansal verilerini düzenlenmesini, kaydedilmesini, sınıflandırmasını ve özetlemesini gerektiren işlemleri yapmaktadır. Genellikle işletme içi veya dış kaynaklı muhasebe uzmanları veya personel tarafından gerçekleştirilmektedir. Ön muhasebe, işletmenin günlük finansal faaliyetlerini takip etmek, finansal kayıtları düzenlemek ve temel mali bilgileri toplamak için gereklidir. Ön muhasebe muhasebe ile ilgili işlemlerin ilk aşamasıdır. Bu aşamada birçok farklı işlemler yapılmaktadır. Ön muhasebe programı konusu da bir o kadar önemlidir. 

Ön muhasebenin önemi nedir?

Ön muhasebenin bir işletme için önemi oldukça büyüktür. İşletmenin finansal durumunun nasıl olduğunu anlamak, yasal gereklilikleri yerine getirmek ve yönetim kararlarına destek sağlamak gibi birçok amaç için kritik bir rol oynamaktadır. Ön muhasebe her ne kadar muhasebenin ilk aşaması olsa da büyük ölçüde faydası vardır. Muhasebede iç içe girmiş evrakları yada takip edilmesi gereken belge ve işlemleri takip edilerek kolaylıkla diğer aşamalara geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Ön muhasebe günlük finansal faaliyetleri izlenmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra in muhasebe verileri ile karar alma da stratejik olarak destek sağlarken, doğru ve düzgün uygulanan ön muhasebe sayesinde hataları önceden saptanmasında da yardımcı olmaktadır.

Ön muhasebe işlemleri nelerdir?

Ön muhasebe işlemleri analizler ve takiplerin doğru yapılması oldukça önemlidir. İlk aşama olan ön muhasebe,belge düzenleme ve toplama,kasa takibi, çek ve senet takibi, stok giriş ve çıkış takibi, müşteri (cari) hesap takibi, fatura ve irsaliye işlemleri, banka hesabı takibi gibi birçok farklı konuda etkisi vardır. Ön muhasebe programı çeşitlerine de bakmak gerekir. Bununla birlikte bu saymış olduğumuz işlemler bir işletmenin yapı taşlarıdır ve ne kadar iyi yönetim sağlanırsa muhasebede o kadar kolay bir şekilde tutulmaktadır. Ön muhasebe işlemleri şunları içermektedir:

Belge Düzenleme ve Toplama

Muhasebe de en çok kullanımı sağlanan ticari belgeler, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, makbuz vb. belgelerdir. Bu belgelerin düzenli bir şekilde saklanması, gerekli belgelerin kayıt altına alınması ve toplanması gerekmektedir. 

Kasa Hesabı Takibi: 

Bir işletmede olmazsa olmaz ve önem verilen işlemlerinden bir tanesi de kasa takibidir. İşletmenin nakit işlemlerinin takip edilmesi ve gelir ve gider durumunun takibinde kalınması gerekmektedir. Bu işlem için bir kasa defteri tutulabilir yada dijital bir ortamda tutulması da sağlanabilir. İşletmenin nakit durumu kasa takibi ile sağlanmaktadır. 

Müşteri (Cari) Hesabı Takibi: 

İşletmenin beraber çalışmış oldukları müşterilerinin takibinin sağlanmasıdır.  İşletme alıcıların veya satıcıların yapmış olduğu mal alış veya satışları ile birlikte borç ve alacak durumunun kontrolde tutulmasını ve izlenmesini sağlamaktadır.  

Fatura/İrsaliye İşlemleri: 

İşletme mal veya hizmet satın aldığında veya satışını yapmış olduğu zaman zaman fatura kesilmektedir. Bu durumda alınmış olan fatura veya satış yapılmasıyla kesilmiş olan faturaların takibinin sağlanmasında yardımcı olmaktadır.

Stok Giriş/Çıkış Takibi: 

Bir işletme, mal veya hizmet alımlarını kaydederek stoklarını izler. Mal satışı yapıldığında stok miktarı düşer. Alış faturaları ile stok artar, satış faturalarıyla stok azalır. Bu yöntem, işletmenin stok takibini ve yönetimini sağlar.

Çek/Senetleri Takibi: 

İşletmenin veya müşterilerin çek-senetlerini takip ederek giriş çıkışlarını kaydetmektedir. Bu çek veya senetlerin vadelerinin ne kadar olduğu takip edilerek, ödeme günleri geldiği zaman ödemeleri yapılır, tahsil günleri geldiğinde ise tahsilatlar yapılmaktadır.

Banka Hesap Takibi

İşletmenin hem nakit hemde banka hesapları üzerinden para kullanımı sağlanabilir. Dışarıdan gelmiş olan ödemelerde banka hesabının takibi sağlanır.

Ön muhasebe işlemlerinde en güvenilir program

Ön muhasebe programı Comport, gelişmiş özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzüyle öne çıkan etkili bir ön muhasebe programı olarak bilinmektedir. Kapsamlı stok takibi, fatura düzenleme, banka hareketleri kaydı gibi temel işlevlerin yanı sıra, veri güvenliği ve yedekleme özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Ön muhasebe programı Comport, işletmelerin ön muhasebe işlemlerini etkili bir şekilde yönetmelerine olanak sağlamaktadır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top