Ekonomi

Petrol fiyatları yükselişte: Brent petrol ne kadar oldu? (11 Kasım 2022)

Dün 94,30 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 93,67 dolar düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.25 …

Dün 94,30 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 93,67 dolar düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.25 prestijiyle kapanışa nazaran yüzde 1,95 artarak 95,50 dolar oldu. Tıpkı dakikalarda Batı Teksas çeşidi (WTI) ham petrolün varili 88,27 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD’de ekim ayı enflasyon datalarının beklentilerin altında kalması tesirli oldu.

ABD’de dün açıklanan bilgilere nazaran, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 0,4 artarken, yıllık enflasyon yüzde 7,7 ile 9 ayın en düşük düzeyine geriledi. Ülkede çekirdek enflasyon da ekimde yıllık yüzde 6,3 ile 40 yılın tepesinden geri çekildi.

Beklentilerin altında kalan enflasyon bilgileri, ABD Merkez Bankasının (Fed) agresif faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını artırdı.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ DÜŞÜŞ FİYATLARIN YÜKSELMESİNE YOL AÇIYOR

ABD dolarının öbür para üniteleri karşısında bedelini ölçen dolar endeksindeki düşüş dolara endeksli petrolü öbür para ünitelerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum alımların artmasını destekliyor ve fiyatların yükselmesine yol açıyor.

Öte yandan, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’de Covid-19 kısıtlamalarının talebi azaltacağı telaşları petrol fiyatlarını aşağı istikametli baskılamaya devam ediyor.

Çin’in üçüncü büyük kenti Guangcou’da hadise sayısı salgının başından bu yana en yüksek düzeye çıkarken, kentte yaklaşık 5 milyonluk nüfusun yaşadığı metropol bölgelerde kısmi kapanmaya gidildi.

Şehrin büyük kısmında toplu taşıma durduruldu, okullar tatil edildi. Guangcou’dan başşehir Pekin ile öteki büyük kentlere uçuşlar durduruldu.

Çin, Covid-19’a karşı hadiseleri ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen “sıfır vaka” stratejisine karşın ülkede hadise sayısı son altı ayın en yüksek düzeyine ulaştı.

Brent petrolde teknik olarak 96,09 ile 97,85 dolar aralığının direnç, 94,33 ile 92,57 dolar aralığının ise takviye bölgesi olarak izlenebileceği tabir ediliyor.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top