Spor

Dünya Kupası tarihi: 1974

Meksika’nın akabinde Dünya Kupası yine Avrupa’ya döndü ve 1974’te konut sahipliğini Batı Almanya üstlendi. Münih’te 1972 yılında yapılan …

Meksika’nın akabinde Dünya Kupası yine Avrupa’ya döndü ve 1974’te konut sahipliğini Batı Almanya üstlendi.

Münih’te 1972 yılında yapılan Olimpiyat Oyunları’nda İsrailli atletlerin öldürülmesi nedeniyle 1974 Batı Almanya, ağır güvenlik tedbirleri alınan bir kupa oldu.

Ev sahibi Batı Almanya; Franz Beckenbauer, Paul Breitner ve Gerd Müller’den oluşan takımıyla şampiyonluğa ulaşıp, kupayı ikinci defa müzesine götürmeyi başardı.

1974 Dünya Kupası’na Avrupa’dan Bulgaristan, Batı Almanya, Doğu Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İskoçya, İsveç ve Yugoslavya, Güney Amerika’dan Arjantin, Brezilya, Şili ve Uruguay, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler’den Haiti, Afrika’dan Zaire ve Okyanusya’dan Avustralya katıldı.

Bu tertip, Türkiye’nin televizyondan izlediği birinci Dünya Kupası olarak kayıtlara geçti.

İLK FIFA DÜNYA KUPASI

Daha evvel Jules Rimet Kupası olarak oynanan tertip, Batı Almanya’da birinci kere FIFA Dünya Kupası ismiyle yapılmaya başlandı.

Bu turnuvada birinci sefer mesken sahibi ekip, açılış maçını yapmadı. Birinci maçta son şampiyon Brezilya ile Yugoslavya karşı karşıya geldi. Bu müsabaka, golsüz berabere sonuçlandı.

DOĞAN BABACAN TARİHE GEÇTİ

Organizasyon tarihinde birinci kere bir Türk hakem, 1974 FIFA Dünya Kupası’nda vazife aldı.

Türkiye Ulusal Grubu’nun katılamadığı turnuvada düdük çalan Doğan Babacan, gösterdiği kırmızı kartla da tarihe geçti.

Babacan’ın Batı Almanya-Şili maçında Güney Amerika takımından Carlos Caszely’ye gösterdiği kırmızı kart, kupa tarihindeki birinci kırmızı kart olarak tarihteki yerini aldı.

BATI ALMANYA-HOLLANDA FİNALİ

1974 FIFA Dünya Kupası’nda ikinci tıp kümelerini birinci sırada tamamlayan Batı Almanya ile Hollanda, finalde karşı karşıya geldi.

Münih Olimpiyat Stadı’nda 75 bin 200 kişinin izlediği finalde Batı Almanya, Johan Neeskens’in 2. dakikadaki penaltı golüyle 1-0 geriye düştü. Konut sahibi ülke, 25. dakikada penaltıdan Paul Breitner ve 43. dakikada Gerd Müller’in golüyle alandan 2-1 galip ayrılarak şampiyonluğa uzandı.

Turnuvada Polonya, Brezilya’yı 1-0 yenerek dünya üçüncülüğünü kazandı.

BATI ALMANYA’NIN TEK YENİLGİSİ

Batı Almanya, 1974 FIFA Dünya Kupası’nda yalnızca bir kere mağlup oldu.

Oynadığı 7 maçta 6 galibiyet elde eden “Panzerler”, tek mağlubiyetini kupaya birinci sefer katılan Doğu Almanya’dan aldı.

Doğu Almanya, birinci kümenin son maçında Batı Almanya’yı Jürgen Sparwasser’in golüyle 1-0 mağlup etti.

38 MAÇTA 97 GOL ATILDI

1974 FIFA Dünya Kupası’nda oynanan 38 maçta 97 gol atıldı.

Maç başına 2,55 gol ortalaması tutturulan kupada Polonya, 16 golle en çok gol atan takım oldu. Hollanda ise 15 gol kaydetti.

GOL HÜKÜMDARI LATO

Batı Almanya’daki turnuvada gol krallığını, Polonyalı forvet Grzegorz Lato elde etti.

Lato, oynadığı 7 maçta rakip fileleri 7 kere havalandırdı. Bir başka Polonyalı Andrzej Szarmach ve Hollandalı Johan Neeskens beşer golle ikinci sırayı paylaştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top