Ekonomi

Belçika’da haftada 5 gün yerine 4 gün mesai başlıyor

Getty Images Yusuf Özkan | Lahey Belçika’da tam vakitli bir işte haftada  5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye imkan sağlayan yeni düzenleme 20 …

Getty Images

Yusuf Özkan | Lahey

Belçika’da tam vakitli bir işte haftada  5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye imkan sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da başlıyor.

Yeni düzenleme ile çalışanların saat sayısı, maaşı ve toplumsal hakları birebir kalacak lakin 5 günde yapmaları gereken işi 4 güne yayabilecekler.

Federal hükümetin Haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü mutabakatı, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha güzel bir iş – hayat istikrarı sağlamayı amaçlayan düzenleme, 20 Kasım’dan itibaren özel kesim çalışanlarına 5 yerine 4 gün mesai hakkı tanıyor.

Kamu kesimindeki daha farklı çalışma  şartları nedeniyle uygulama daha çok özel dal mensuplarını kapsıyor.

Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye nazaran, bilişim kesiminden, metal ve besin dalına kadar çabucak hemen her kısımdan çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor.

Haftada 5 yetine 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı olacak. Patron bu hususta rastgele bir zorlamada bulunmayacak.

Çalışanlar, 4 günlük mesai talebi için yazılı olarak müracaat yapacak.

Talebi yerine getirmeyi reddeden patron, bu reddini yazılı olarak gerekçelendirerek, 1 ay içinde çalışanı bilgilendirecek.

Maaş tıpkı kalacak

Getty Images

Çalışanın talebi, patron açısından olumsuz bir muameleye yol açmayacak ve muhakkak işten çıkarılma yahut kontrat feshine neden olmayacak.

Çalışanların maaş ve toplumsal hakları birebir kalırken, günlük yemek fişi sayısı ile yol paralarında değişiklik olabileceği belirtiliyor.

Çalışanlar, haftalık 4 günlük çalışma periyodunda istekli fazla mesaiye kalamayacak.

Çünkü hükümete nazaran, fazla mesai, iş ve özel hayat ortasında daha uygun bir istikrar kurmayı hedefleyen uygulamanın emeline alışılmamış.

Ghent Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir ankete nazaran, çalışanların değerli bir kısmı, birebir sayıda mesai saatinin 5 gün yerine 4 güne yayıldığı bir çalışma haftasının daha düzgün bir iş – hayat istikrarına yol açacağını düşünüyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top