Dünya

Almanya’nın başkenti Berlin’in bazı bölgelerinde genel seçimler tekrarlanacak

Federal Meclis İnceleme Kurulunun, Berlin’in kimi bölgelerinde kanıtlanan aksaklıklar ve yanlışlar sebebiyle genel seçimlerin tekrarlanması …

Federal Meclis İnceleme Kurulunun, Berlin’in kimi bölgelerinde kanıtlanan aksaklıklar ve yanlışlar sebebiyle genel seçimlerin tekrarlanması gerektiğine ait önergesi, genel şurada 252’ye karşı 374 oyla kabul edildi. Oylamada 31 milletvekili çekimser kaldı.

Buna nazaran, Berlin’deki 2 bin 257 oy kullanma merkezinden 431’inde genel seçimler yenilenecek. Bu da yaklaşık 500 bin Berlinlinin yine sandık başına gideceği manasına geliyor.

Muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Berlin’deki genel seçimlerin büsbütün tekrarlanmasını istiyor. Muhalefet partilerinin Federal Meclis Genel Konseyinde alınan kararı Federal Anayasa Mahkemesine götürme ihtimali bulunduğu için seçim tarihi şimdi belirlenmedi.

Öte yandan 26 Eylül 2021’de genel seçimlerin yanı sıra Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclislerinin seçimleri ile konutların kamulaştırılmasına ait halk oylaması yapılmıştı.

Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye seçimlerinin tekrarlanıp tekrarlanmaması kararı, 16 Kasım’da Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek.

SEÇİMLER NEDEN TEKRARLANACAK

Seçim günü oy kullanma merkezlerine eksik oy pusulası gönderildiği, bu nedenle tekrar pusula bastırılmak zorunda kalındığı belirtilmiş, birtakım seçim merkezlerinde uzun kuyrukların oluştuğu gözlenmişti. Birebir gün koşulan maraton nedeniyle bilhassa kent içindeki kimi caddelerin kapalı olması münasebetiyle oy pusulalarının seçim merkezlerine ulaştırılamadığı, birçok seçim merkezinin de sandıkların kapandığı saat 18.00’den sonra uzun mühlet açık kaldığı söz edilmişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top