Siyaset

Dava öncesi Süleyman Soylu’nun avukatından dikkat çeken açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca, İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu’nun, YSK üyelerine hakaret ettiği …

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca, İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu’nun, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı dava öncesi, yazılı açıklama yaptı.

Avukat Kızılca, “Özellikle bugün İstanbul vilayetinde vazife ve yetki berbata kullanılmak suretiyle bilboardlara hakaret ve gerçeğe ters bilgi içeren ayrıyeten adil yargılamayı etkilemeye yönelik afişler asılması nedeniyle aşağıdaki konuları bir defa daha kamuoyunun bilgisine sunma zaruriliği hasıl olmuştur” sözünü kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davada taraf olmadığını öne süren Kızılca, şöyle devam etti:

“Adil yargılamayı etkilemeye yönelik teşebbüs hareketlerine husus olan dava, Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret etmesi nedeniyle açılmıştır. Bu dava açıldıktan sonra yargılamayı ve mahkemeyi etkilemeye yönelik hukuka muhalif bir strateji uygulamaya konulmuş, adliye içinde ve dışında kalabalık toplama, duruşma salonunda mahkemeyi etkilemeye yönelik provokatif davranışlarda bulunma, çarpıtma bilgilerle yazılar yazdırma, dezenformasyon içerikli haberler yaptırma, gelinen kademede bilboardlara gerçeğe alışılmamış bilgi, hakaret ve iftira içerikli afişlerin asılması üzere hukuksuz metotlara başvurulmuştur.

Yargılamayı etkilemeye yönelik bilboardlara asılan afişlerde davayla ilgisi olmayan bilgiler çarpıtılarak, dezenformasyon yapılarak dava dışı müvekkilimin bu davayla ilişkilendirmeye çalışılması tekrar bu hukuka muhalif stratejinin sonucunda olmuştur.”

İmamoğlu’nun, daha evvel de kamu görevlilerine kameralar önünde hakaret ettiğini ve sonrasında hatadan kurtulmaya yönelik savunmalarda bulunduğunu belirten avukat Kızılca, İmamoğlu’nun 4 Kasım 2019’da yaptığı basın açıklamasında, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır…” sözünü kullandığını anımsattı.

Uğur Kızılca, İmamoğlu’nun, dava öncesi soruşturma kapsamında, 30 Haziran 2020 tarihli yazılı savunmasında, “YSK ve üyeleri veyahut öbür bir somut kişi hedeflenmemiştir. Hakaret kastı bulunmayan ve somut olarak bir kimseye yöneltilmemiş siyasi bir telaffuz rastgele bir kabahatin ögelerini barındırmamaktadır” formunda beyanlara yer verdiğini aktardı.

Avukat Kızılca, şunları kaydetti:

“Ekrem İmamoğlu, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde hakkında dava açıldıktan sonra yapmış olduğu savunmada, Heyet halinde çalışan kamu görevlilerine vazifelerinden ötürü hakaret kabahatinden kurtulmak ve/veya daha az ceza almak gayesiyle savunma taktiği olarak soruşturma basamağında vermiş olduğu savunmadan farklı olarak bu sefer İçişleri Bakanı olan müvekkilimi kastettiğini beyan etmiş ve duruşma sırasında müvekkilimin kişilik haklarına akında bulunmuştur. Bunun üzerine Ekrem İmamoğlu hakkında tarafımızdan cürüm duyurusunda bulunulmuş olup, soruşturma hala İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam etmektedir. Özetle Ekrem İmamoğlu hakkındaki şikayetimiz yargılandığı davanın duruşmasında müvekkilime hakaret etmesine ilişkindir.

Yargılandığı davanın duruşmasında kabahatten kurtulmak için müvekkilime hakaret eden Ekrem İmamoğlu’nun, bu davanın duruşmasında müvekkilime hakaret etmesi nedeniyle yapmış olduğumuz şikayetten ve nihayetinde şikayetine mevzu olayın üzerinden ise yaklaşık 30 ay geçmesinden sonra müvekkilimin kendisini kastettiğini tez ederek müvekkilim hakkında kabahat duyurusunda bulunması ise hiç elbet hatadan kurtulmaya yönelik bir gayretin ve içinde kaldığı panik ve hezeyan halinin sonucudur. Yapılacak duruşma öncesi Ekrem İmamoğlu’nun hatadan kurtulmaya yönelik YSK üyelerini amaç almadığına dair savunması üzerinden üstte izah edilen gerçek durumu gözlerden kaçırmak, mahkemeyi tesir altında bırakmak, kamuoyunu yanlış yönlendirmek emeliyle siyaset ahlakından mahrum tekniklere başvurulması sonucunda bu basın açıklamasını yapma zaruriliği hasıl olmuştur. Müvekkilimin kişilik haklarını ihlal eden ve mahkemeleri etkilemeye yönelik hukuka alışılmamış bu ataklarla ilgili yasa yollarına başvurulmuştur.”

EKREM İMAMOĞLU’NUN ‘AHMAK DAVASI’ NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lideri Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin akabinde ‘iktidarın manipülasyonla kazanamadığı seçimi, YSK kararıyla iptal ettirerek kazanmak istediğini’ belirtmesinin akabinde ‘YSK üyelerine hakaret’ teziyle dava açılmıştı.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Hakkında 4 yıl 1 aya kadar mahpus cezası istemiyle dava açılan İmamoğlu’nun avukatları mahkemede reddihâkim talebinde bulunmuştu. Mahkeme, hakimin tarafsızlığını kuşkuya düşürecek bir durumun mevcut olmadığını, taleplerinin reddedilmesinden ötürü bu yola başvurulduğunu ve yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, sanık avukatının reddihâkim talebinin reddine karar vermişti.

DOSYA SAVCILIĞA GÖNDERİLMİŞTİ

1 Haziran’da görülen davada, İmamoğlu’nun avukatlarının celse ortasında sunduğu uzman görüşüne ait raporun incelenmesi için evrakın savcılığa gönderilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül’e ertelemişti. İmamoğlu ise Saraçhane’de yaptığı açıklamada “Bu davada dört yıla kadar mahpusum ve siyasi yasaklı olmam istendi. Öncelikle tekrar söz edeyim. Bu süreçte hukukun bu biçimde bir mahkemeyi açıyor olması bile aslında talihsizlik” sözlerini kullanmıştı.

“HIÇKIRA HIÇKIRA AĞLATACAĞIZ”

Öte yandan “Toplumu germek istiyorlar” diyen İmamoğlu, “İçişleri Bakanı’nın bana ‘ahmak’ demesine cevap verdiğim halde… Aslında kelamını kendisine iade ediyorum. Buradan yola çıkarak YSK’ye demişim üzere dört yıl mahpus ve siyasi yasak istenen davada yargılanıyorum” demiş ve şöyle devam etmişti; “İçişleri Bakanı deyip geçmeyin seçim güvenliğinden sorumlu birinci ya da ikinci kişidir. Seçim akşamı bile misyonunu ihmal edip rakibimle toplantı yapacak kadar misyonunu ihmal edecek bir kişiydi. Seçimi bilakis çevirmek için İstanbul’un birtakım ilçelerinde elinden geleni arkasına koymamış birisiydi. Kaybedince ‘Hüngür hüngür ağladım’ diyecek kadar hırslı tıpkı vakitte sulu göz birisiymiş onu anladık. Bir kentte mahallî idare sandıkla değişince neden hüngür hüngür ağlar? Neyi kaybettin? Üstün vatandaşlarımızın bunu anlaması lazım. Tek ağlamalarının sebebi onlar buranın kendi malı, mülkü olduğu algısına kapıldılar. Tıpkı hisleri bu ülkenin her safında düşünüyorlar. Bu türlü bir hülyada, rüyadalar. Alıştılar ağlamaya önümüzdeki seçimde de inşallah onları daima birlikte hıçkıra hıçkıra ağlatacağız.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top