Dünya

Katalanlar için ayaklanma suçunda ceza indirimi

İspanya’da azınlıktaki sol koalisyon hükümeti, dışarıdan dayanak aldığı ayrılıkçı Katalan siyasi partiler için ceza yasasında değişiklik yaparak …

İspanya’da azınlıktaki sol koalisyon hükümeti, dışarıdan dayanak aldığı ayrılıkçı Katalan siyasi partiler için ceza yasasında değişiklik yaparak devlete karşı ayaklanma hatasında ceza indirimi yapılacağını açıkladı.

Hükümetin büyük ortağı Sosyalist Emekçi Partisi (PSOE) ile küçük ortağı, çok sol görüşlü Unidas Podemos partileri, ceza yasasında değişiklik içeren yasa tasarısını meclise sundu.

“Devlete karşı ayaklanma” hatasında ceza indirimi öngören yasa tasarısına nazaran, mevcut durumda bu kabahat için uygulanan “10 ila 15 yıl mahpus ve kamu misyonundan men” cezalarının, “en fazla 5 yıl mahpus ve 8 yıl kamu misyonundan men” halinde değiştirilmesi isteniyor.

Başbakan ve PSOE başkanı Pedro Sanchez, savundu.

“Devlete karşı ayaklanma” yerine “kamu tertibini bozmaya yönelik ağır suç” tabirini kullanan Sanchez, bu yasal değişiklikle ilgili Almanya, Fransa ve İsviçre örneklerini verdi.

Bağımsızlık yanlısı teşebbüslere 2012 yılından itibaren başlayan, 9 Kasım 2014 ve 1 Ekim 2017’de yasa dışı bağımsızlık referandumları yapılan ve 27 Ekim 2017’de mahallî parlamentosunda açıklanması ertelenen tek taraflı bağımsızlık kararı alan Katalonya’da “gerilimi azaltmak için gözü pek ve cüretkar kararlar aldıklarını” savunan Sanchez, son anketlere nazaran Katalanların yüzde 52’sinin İspanya’ya ilişkin olmaktan yana olduğunu aktardı.

Sanchez, muhalefetteki sağ partilerden getirdiği “Hükümet, Katalonya’daki ayrılıkçı siyasi partilerin baskılarına boyun eğdi” suçlamalarına karşı ise “Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı partiler genel af istiyor. Biz ise bunun asla mümkün olamayacağını söylüyoruz” karşılığını verdi.

Hükümetin Katalonya ile ilgili adımına sert reaksiyon gösteren ana muhalefetteki Halk Partisi “İspanya’nın küçük düşürüldüğünü” savunurken çok sağ görüşlü Vox partisi ise “Vatan hainliği” yakıştırması yaptı.

Katalonya özerk hükümetinin lideri Pere Aragones ise ceza yasasında yapılmak istenen değişimin “Katalonya ile İspanya devleti ortasındaki müzakerelerin bir sonucu olduğunu, Katalonya’daki siyasi sorunun tahliline ait bir adım olarak nitelendirdiklerini” söyledi.

İspanya’da Yüksek Mahkeme, 2017 yılındaki bağımsızlık referandumunda oynadıkları rollerden ötürü 9 ayrılıkçı Katalan öndere, devlete karşı ayaklanmanın da ortasında olduğu farklı cürümlerden 9 yıldan 13 yıla kadar mahpus cezası vermiş, toplamda 1329 gün süren tutukluluktan sonra çıkarılan afla bu bireyler hür kalmıştı.

İspanya’da olağan kurallarda Mayıs 2023’de lokal seçimler (belediye ve özerk parlamentolar), Kasım 2023’de de genel seçimler yapılacak.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top