Ekonomi

IMF Başkanı Kristalina Georgieva’dan enflasyon uyarısı: ‘En büyük ve acil zorunluluk…’

IMF Lideri Georgieva, 23. Jacques Polak Araştırma Konferansı’nın açılışında, global iktisada ait değerlendirmelerde bulundu. Küresel iktisadın …

IMF Lideri Georgieva, 23. Jacques Polak Araştırma Konferansı’nın açılışında, global iktisada ait değerlendirmelerde bulundu.

Küresel iktisadın birbiri arkasına şoklar yaşadığını belirten Georgieva, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının ve devam eden salgının tesirlerinin global ekonomik görünüm üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu söyledi.

Kristalina Georgieva, enflasyonun artan besin ve güç fiyatları, devam eden tedarik zinciri aksamaları ve artan borç kırılganlıklarıyla on yılların en yüksek düzeylerinde olduğunu aktardı.

“EN BÜYÜK VE ACİL ZORLUK ENFLASYONU DÜŞÜRMEK”

Finansal şartların sıkılaştığına işaret eden Georgieva, “Hem gelişmiş hem de yükselen piyasa ekonomilerinde merkez bankaları için en büyük ve acil zorluk enflasyonu düşürmek” dedi.

Georgieva, merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlamak için para siyasetini sıkılaştırdığını, lakin nakdî sıkılaşma döngüsünün nasıl yönetileceğine ait zorlukların devam ettiğini anlattı.

IMF Lideri Georgeiva, maliye siyaseti yapıcılarının enflasyonu körükleyen yahut para siyasetini sekteye uğratan adımlardan kaçınırken, artan besin ve yakıt fiyatlarını azaltmak için maksada yönelik önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan IMF Birinci Lider Yardımcısı Gita Gopinath da tıpkı konferansta, güçlenen doların ve finansal kırılganlıkla ilgili kaygıların mevcut ortamda da büyük zorluklar oluşturduğunu ve yanlış adımlara yer olmadığını lisana getirdi.

Bir öbür büyük zorluğun artan jeoekonomik ayrışma riski olduğuna dikkati çeken Gopinath, Covid-19 salgınının ve Ukrayna’daki savaşın riskleri değerli ölçüde artırdığını kelamlarına ekledi. 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top