Siyaset

Öztrak’tan ‘yabancı yatırımcı’ açıklaması: ‘Bir değişiklik olmasını bekliyoruz, güvenmiyoruz’ diyorlar

CHP Genel Lider Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP İktisat Masası Heyeti, Uşak’ta iş dünyası temsilcileriyle bir ortaya …

CHP Genel Lider Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP İktisat Masası Heyeti, Uşak’ta iş dünyası temsilcileriyle bir ortaya geldi.

Faik Öztrak, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, “İşler iktisatta âlâ gitmiyor, önemli sıkıntılarımız var. İki sorunumuz var, bunlardan bir tanesi ekonomik kriz. Bugün enflasyonda dünya beşincisiyiz, tüketici fiyatlarında. Üretici fiyatlarında birincisiyiz. Büyüme modelimiz tıkanmış vaziyette. Dış istikrarımız süratle bozuluyor. Döviz rezervlerimiz eriyor. Büyüme herkesi kucaklamıyor, herkese adil bir biçimde yansımıyor. Devlet idaresinde de önemli sorunlarımız var. Tek kişilik bir rejim, 2018’den bu yana fiilen hayata geçti. Bugün baktığınız vakit ülke, kuralla değil hükümdarla yönetiliyor. Kurumsal kapasitemizde önemli bir çöküş var” dedi. 

Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının bir devir 900 milyar dolarlara kadar çıktığını kaydeden Öztrak, “Şimdi 800’ün biraz üstünde, biraz altında dalgalanıp duruyoruz. Şunu yırtıp çıkamıyoruz; yani 2 trilyon dolar gayemiz vardı biliyorsunuz, 2 trilyon dolar maksadı bıraktım, 1 trilyon doları da geçemiyoruz” diye konuştu.

“YATIRIMCI GELMİYOR, ‘DEĞİŞİKLİK BEKLİYORUZ’ DİYOR”

Sorunlara karşın Türkiye’nin önünde önemli fırsatlar bulunduğunu kaydeden Öztrak, şöyle devam etti:

“Covid krizinden sonra hele son 1-2 yılda yabancılar daima organize sanayi bölgelerinde yer sormaya başladı. Artıyor yer soranların sayısı lakin bir türlü başlamıyorlar. Konuşuyoruz; niçin başlamıyorsunuz? ‘Bir değişiklik olmasını bekliyoruz, güvenmiyoruz.’ diyorlar. Artık bekliyorlar ancak çok da istekliler Türkiye’ye gelmek için. Zira coğrafik pozisyonumuz nedeniyle lakin tıpkı vakitte Türkiye genç nüfusu olan bir ülke. Süratle yaşlanıyoruz tamam fakat hala nüfusumuz genç. Yani bakan nüfus sayısı bakılan nüfus sayısından daha süratli artmaya devam ediyor. Bu 2030’a kadar sürecek. Dünyadaki gelişmeleri hakikat okuyabilirsek, elimizdeki fırsatları değerlendirebilirsek Türkiye, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çok büyük bir sıçrama yapabilir. Refah düzeyinde süratle Avrupa Birliğine yakınlaşırız. Avrupa Birliği ve bölgenin en büyük tedarik üssü olabiliriz.”

“3 İHTİLALİ DE KAÇIRDIK”

“Sanayi İhtilali 1’i biz kaçırdık, gücü kömürdü bağlantısı matbaaydı. Sanayi İhtilali 2’yi de kaçırdık, onun da gücü petroldü, irtibatı televizyon ve radyoydu. Sanayi İhtilali 3’ü de ıskaladık, onun da gücü yenilenebilir güçtü, bağlantısı de internetti. Artık Sanayi İhtilali 4 geliyor. Onun gücü işlenmiş data ve irtibatı, gerçek ve sanal dünyayı birleştiren teknolojiler” diyen Öztrak, şöyle devam etti:

“Küresel sistemde kıymetler ve prensipler temelinde yeni bir ayrışma başladı. Mesela ABD’nin Hazine Bakanı artık özgür lakin inançlı ticaretten, dostları ve müttefikleri kayıran ticaretten bahsediyor. Bu, Türkiye için değerli bir avantajdır. Batı dünyasının içinde NATO ittifakının içinde olması sebebiyle ancak bu avantajı düzgün kullanmamız lazım” tabirlerini kullandı.

YENİ STRATEJİYİ ANLATTI

Türkiye’nin yeni bir stratejiye gereksinimi olduğunu belirten Öztrak, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bugün bütün dünyada kamu ile özel bölüm ortasında yeni bir diyalog biçiminden bahsediliyor. Devlet olarak şunu kabul etmek zorundayız. Yani idare olarak, devletin idaresi olarak şu anda özel bölümün birikimi devlette çalışanlardan fazla. Hasebiyle bu birikimi siyaset yapma sürecinin içerisine taşıyabilmemiz lazım. ‘Siyaset yapma’ demiyorum. Büyüme siyasetlerini üretme sürecinin içerisine taşıyabilmemiz lazım. Onun için mesela biz ‘6’lı masa’ olarak üretim strateji ve planlama teşkilatının üzerinde duruyoruz. Bu kamu ve özel bölümü bir ortaya getiren ortak siyaset üretmeye çalışan, eski planlama teşkilatından çok farklı bir teşkilat olacak.”

Konuşmanın akabinde toplantı, basına kapalı devam etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top