Siyaset

İmzayı eski bakan atmıştı: Türkiye ile BAE arasında ‘tarımsal işbirliği’ mutabakatı

14 Şubat 2022 tarihinde Abu Dabi’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti ortasında “Tarımsal …

14 Şubat 2022 tarihinde Abu Dabi’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti ortasında “Tarımsal İşbirliğine ait Mutabakat Zaptı”, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı.

14 Şubat 2022 tarihinde Türkiye ile BAE ortasında savunma sanayii, sıhhat, iklim değişikliği, sanayi, teknoloji, kültür, tarım, ticaret, iktisat, kara, deniz nakliyatı, gençlik, afet idaresi, meteoroloji, irtibat ve arşiv alanında 13 muahede imzalanmıştı.

“ORTAK YÜRÜTME KOMİTESİ” KURULACAK  

ANKA Haber Ajansı’nın Dilan Kutlu‘nun haberine nazaran, Ziraî iş birliğine ait muahedeye nazaran; iki tarafın da muahedeyi izlemesi için Ortak Yürütme Komitesi kurulacak. Türkiye ismine Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşik Arap Buyrukluğu ismine ise Birleşik Arap Buyrukluğu İklim Değişikliği ve Etraf Bakanlığı sorumlu olacak.

Komite, her ülkeden 5 üyenin iştirakiyle toplam 10 üyeden oluşacak. Komiteye, her iki ülkenin eş lider pozisyonundaki vazifelileri başkanlık edecek. Komite yılda bir defa dönüşümlü olarak Türkiye ya da Birleşik Arap Emirliği’nde toplanacak.

“ORGANİK TARIM, HAYVAN SEVKİYATI” İŞ BİRLİĞİ

Taraflar, “Zirai gayret ile bitki müdafaa. Organik tarım. Teknoloji temelli ziraî üretim. Besin güvenliği, besin üretimi ve besin eserlerinin ticareti. Hayvancılık hayvan sıhhati ve hayvan sevkiyatları. Besin güvenliğine yönelik ziraî araştırmalar ve çağdaş teknoloji ile tekniklerin kullanılması. İki ülkenin özel kesimleri ortasında tarım alanında ortak teşebbüslerin teşvik edilmedi. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ne ait projelerin geliştirilmesi” alanlarında iş birliği gerçekleştirecek. Bu alanda seminerler, sempozyumlar düzenlenecek.

MUTABAKAT ZAPTI 1 YIL YÜRÜRLÜKTE KALACAK

Mutabakat zaptı 1 yıl mühletle yürürlükte kalacak. Taraflardan biri en az 6 ay evvelden diplomatik kanallar aracılığı ile muahedeyi fes etmediği sürece muahedenin mühleti 1 yıl bizatihi yenilenecek.

METİNDE ESKİ BAKAN BEKİR PAKDEMİRLİ’NİN İMZASI BULUNUYOR 

14 Şubat 2022’de imzalanan muahedede Türkiye ismine eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; Birleşik Arap Emirlikleri ismine ise İklim Değişikliği ve Etraf Bakanı Mariam Bint Mohammed Almheiri’nin imzası yer alıyor. 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top