Dünya

Rusya’dan Türkiye açıklaması: G20 zirvesinde duyuru yapacağız

Zaharova, Endonezya’da gerçekleştirilecek G20 Başkanlar Tepesine Rusya’nın iştirakine yönelik açıklamalarda bulundu. Sözcü Zaharova, G20 doruğuna …

Zaharova, Endonezya’da gerçekleştirilecek G20 Başkanlar Tepesine Rusya’nın iştirakine yönelik açıklamalarda bulundu.

Sözcü Zaharova, G20 doruğuna Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in katılmayacağını, Rusya’yı başında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un olacağı bir heyetin temsil edeceğini söyledi.

Rus heyetinin G20 temaslarıyla ilgili de ön bilgi veren Zaharova, G20’nin yapısına dair tenkitlerde bulunarak, “Mevcut şartlarda G20’de saygılı diyalog kültürünü yine canlandırmak ve gelecekte üretken çalışmalara geri dönmesi emeliyle ön şartları oluşturmak için diplomatik araçların kullanılmasına ehemmiyet verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Misal kanıya sahip BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve gelişmekte olan öteki ülkelerin dayanağıyla durumun bu biçimde gelişmesi için mümkün olan tüm katkıyı sunmak istiyoruz” dedi.

G20’nin üretkenliğinin azaldığını belirterek bu durumdan Avrupa Birliği (AB) ve ABD’yi sorumlu tutan Zaharova, “Bu zorlukların tümü ABD ve AB’nin çok büyük yanlış ekonomik hesaplamalara ve haksız rekabetin açık çatışmaların sonucudur. Buna karşın sığ, bencil, kendi çıkarları uğruna kurumun faaliyetlerini yapay olarak politize etme teşebbüslerini önlemek için G20’nin çok taraflı ekonomik forum statüsünü güçlendirmeye kararlıyız” tabirlerini kullandı.

“G20’DE TÜRKİYE İLE GAZ İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ TEŞEBBÜS DUYURACAĞIZ”

Rus heyetinin G20 doruğundaki planlarından da bahseden Zaharova, Rusya ile Türkiye ortasında doğalgaz ve tahıl mutabakatlarını geliştirme hedefi yürütüleceğini söyledi.

Zaharova, “Rusya, ticari ve insani temelde dış pazarlara besin eserleri ve güç kaynaklarının emniyetli bir tedarikçisi olmaya hazır olduğunu teyit edecek, lakin her türlü fiyat ve başka dış baskı teşebbüslerini reddedecektir. Bu bağlamda Türkiye ile gaz iş birliğinin geliştirilmesi, tahıl ve gübre tedarikinin organize edilmesiyle ilgili bir dizi özel teşebbüsün duyurulması planlanmaktadır” diye konuştu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top