Dünya

Macaristan’dan Ukrayna uyarısı: AB, giderek savaşın içine çekiliyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Semerkant’ta düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Önderler Tepesi’nde konuştu. Viktor Orban, Avrupa Birliği …

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Semerkant’ta düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Önderler Tepesi’nde konuştu.

Viktor Orban, Avrupa Birliği‘nin giderek Ukrayna‘daki çatışmanın içine çekildiğini söyledi.

Orban, “Biz Avrupa Birliği olarak birinci başta yalnızca öldürücü olmayan silahlar tedarik etmeye karar verdik ve daha sonra AB öldürücü silahlar tedarik etmeye başladı. Artık Ukrayna’dan askeri çalışanı Avrupa ülkelerinde eğitiyor ve önümüzdeki günlerde Ukrayna iktisadını desteklemenin ekonomik yükünü üstlenme kararı alınacak. Bu çatışmaya bu halde giderek daha fazla dahil oluyoruz” dedi.

Ukrayna’da erken barış sağlanması umudunu lisana getiren Orban, “Macaristan’ın vazifesi Ukrayna’da mümkün olan en kısa müddette bir ateşkes mutabakatına varılmasını ve barış görüşmelerinin bir an evvel başlamasını sağlamaktır. Besin ve güç krizini lakin barış sona erdirebilir” dedi.

Orban, “Batı ile Doğu ortasındaki işbirliğine ilgi duyduğunu” belirterek, “Böyle bir işbirliğini reddedenler her vakit kaybedecektir. Bu nedenle Türk Devletleri Örgütü’nün çalışmalarına her vakit tam takviye vereceğiz” sözlerini kullandı.

“YAPTIRIMLAR RUSYA’YI DEĞİL, AB’Yİ ZAYIFLATIYOR”

Orban, Batı yaptırımlarının Rusya’yı zayıflatmak istediğini, lakin bunun tam zıddının gerçekleştiğini belirterek Avrupa iktisadını zayıflattığını söyledi.

“Avrupa Birliği’ni gelecekte birkaç yıl sürecek bir ekonomik krizin beklediğini” vurgulayan Orban, “Sorun şu ki, barış isteyenlerin ilerlemesi, savaş lehine haykıranlardan çok daha yavaş. Bu tırmandırıcı telaffuzun barış telaffuzunun üzerini örttüğünü görüyoruz. Milletlerarası kurumların giderek daha fazla siyasallaştığını ve sağduyuya dayalı diyaloğa giderek daha az yer kaldığını görüyoruz” diye konuştu.

Orban, “Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı çok sert yaptırımlar uygulamaya karar verdiğini biliyoruz, bu yaptırımlar aslında durumu daha da berbatlaştırıyor. Bu yaptırımlar Rusya’yı zayıflatmayı ve barışa zorlamayı amaçlıyor, lakin tam karşıtı oluyor” dedi.

“Avrupa’nın kendi dış siyaset önceliklerini belirleyecek ferdi iradesinin olmadığını, bu nedenle ABD’nin dış siyasetini desteklediğini” ileri süren Orban, “Zayıflayan Rusya iktisadı değil, Avrupa ekonomisidir. Avrupa ekonomilerimiz süratle resesyona gerçek ilerliyor” tabirlerini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top