Teknoloji

Twitter’ın yeni yayınlanan ve kaldırılan ‘gri tik’ tekrar yayında

44 milyar dolar üzere devasa bir bütçe karşılığında milyarder iş insanı Elon Musk’ın hakimiyetine geçen Twitter, Musk’ın belirttiği üzere …

44 milyar dolar üzere devasa bir bütçe karşılığında milyarder iş insanı Elon Musk’ın hakimiyetine geçen Twitter, Musk’ın belirttiği üzere “aptalca” şeyler yapmaya devam ediyor. Yaşanan son gelişmeler, birkaç gün evvel hayatımıza giren ve saatler içerisinde de kaldırılan “gri tik”in geri geldiğini gözler önüne seriyor.

GRİ TİK ÖBÜR HESAPLAR İÇİN VERİLECEKTİ

Webtekno’da yer alan habere nazaran Twitter’dan yapılan açıklamalarda artık mavi tike ek olarak hesaplarda ‘gri tik’ rozetinin de yer alacağı söz edilmişti. Hükümet, şirket, siyasetçi, influencer vb. öne çıkan onaylanmış hesaplara gelecek bilhassa birlikte gerçek hesapların Twitter Blue’nun mavi tikinden ayırt edilebileceği söyleniyordu. Tartışmalı özellik, evvel yayınlandı, akabinde da kaldırıldı. Artık ise tekrar etkin hale getirildi.

Twitter’daki gri tikler tüm hesaplar için etkin edilmemişti. Doğrulanmış bir hesap olan New York Times’a ilişkin hesapta gri tik mevcut fakat doğrulanmasına karşın kimi hesaplarda hala gri tik görünmüyor.

Musk, geçtiğimiz gün gri tiki evvel yayınlayıp sonra kaldırdıktan sonra kendi hesabından yaptığı bir paylaşımda da Twitter’ın önümüzdeki aylarda ‘aptalca’ şeyler yapmaya devam edeceğini söyleyerek, işe yarayan şeyleri tutacaklarını işe yaramayanları değiştireceklerini aktarmıştı: “Twitter’ın önümüzdeki aylarda pek çok aptalca şey yapacağını lütfen unutmayın. İşe yarayanları tutacağız, işe yaramayanları ise değiştireceğiz”

Twitter’daki bu ikilem öbür toplumsal medya ağlarına yaradı. Tumblr, Twitter’ın Elon Musk’a geçmesi üzerine Ryan Reynolds ve Lynda Carter üzere ünlü isimlere mesken sahipliği yapmaya başladı. Hal bu türlü olunca da Tumblr’dan dikkat çeken bir atak geldi.

Tumblr, bugüne dek kullanıcı doğrulama imkanı sunmuyordu. Gelinen son noktada ise bu durum değişti. Kullanıcılar, tek sefer yapacakları 7,99 dolarlık ödeme ile doğrulanmış hesap rozeti satın alabilecekler. Bu durumda Tumblr, Twitter’dan birkaç adım öne çıkmış durumda. Çünkü kullanıcılar, Twitter’daki aylık ödeme yerine tek seferlik ödeme yapacaklar.

TWITTER NEDEN GRİ TİKE GEREKSİNİM DUYMUŞTU?

Yeni gri tik rozeti, Twitter’a para verip onaylı hesaba geçenler ile bugünün ‘gerçek’ onaylı hesapları ortasındaki ayrımı sağlayacak. Mavi tik, artık Twitter’a para ödeyen rastgele birisi tarafından rastgele bir hesap için satın alınabilecek. Yani bu rozet artık sadece bir kullanıcının Twitter’a para verdiğini gösterecek.

Gri tik rozeti ise bugünün mavi tikine sahip olan hesaplarla tıpkı kaideleri taşıyor. Bu hesaplar dokümanlarla doğrulanmış gerçek hesaplar olacak ve yalnızca kıymetli kişi ve kuruluşlarda olacak.

Gri tik, bugün mavi tike sahip olan tüm kullanıcılara verilmeyecek. Burada da kimi şeyler birbirine karışıyor. Twitter’a para veren herkes, bir diğerini taklit eden bir hesaba mavi tik onayı alabilecek. Birebir vakitte, nitekim bu şahsa ilişkin olan hesapta da mavi tik onayı olacak. Münasebetiyle kullanıcılar, artık gerçek ve geçersiz hesapları birbirinden ayırmakta daha da zorlanacak.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top