Sağlık

Uzmanından ‘Zatürre’ uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tabip Neslihan Taş, halk ortasında “Zatürre” olarak bilinen Pnömoni’nin, mikroorganizmaların neden olduğu akciğer …

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tabip Neslihan Taş, halk ortasında “Zatürre” olarak bilinen Pnömoni’nin, mikroorganizmaların neden olduğu akciğer dokusunun iltihabı olarak tanımlandığını söyledi.

Taş “Enfeksiyon, ekseriyetle kolay bir soğuk algınlığı, üst teneffüs yolu enfeksiyonu üzere başlıyor ve ilerliyor. Zatürreye yatkınlaştıran şartlar ve risk faktörleri ortasında sigara içmek, bağışıklık yetmezliği, beslenme yetersizliği, alkolizm, KOAH, kronik böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı yer alır. Yaşlılık da zatürreye yatkınlaştırır. Zatürrenin en sık belirtileri ortasında ise öksürük, balgam, ateş, göğüs / sırt ağrısı, süratli nefes alıp verme, göğüste hırıltı, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık yer alır” dedi.

“BAKTERİLERİN YOL AÇTIĞI ZATÜRRELER ANTİBİYOTİKLE TEDAVİ EDİLİR”

Bakterilerin yol açtığı zatürreler antibiyotikle tedavi edilir diyen Taş, “Hasta şahısla yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, tıpkı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaştığını söz etti.

Taş, açıklamalarına şöyle devam etti;

“Şikayetleri dinleyen hekim, muayeneden sonra akciğer sineması, kan testleri, balgam kültürü üzere testler isteyebilir. Hastalığın erken tanınması, mikrobiyolojik örnekler alındıktan sonra erken ve uygun tedavisi hastalığın sonuçlarını güzelleştirmek açısından değer taşır.

Zatürre hastalarının çok değerli bir kısmının hastaneye yatırılmadan tedavi edilebiliyor. Zatürrede erken ve uygun antibiyotik tedavisi vefat oranlarını azaltmaktadır. Ayaktan verilecek uygun antibiyotiklerle 48-72 saat içinde ateşi düşen, genel durumu düzelen, şikâyetleri azalan hastaların tedavisine ayaktan devam edilebilir.

Bakterilerin yol açtığı zatürreler antibiyotikle tedavi edilir. Birçok hasta, antibiyotik tedavisini meskende alabilir. Viral kaynaklı zatürrelerde antibiyotikler işe yaramaz, hastanın genel durumunu destekleyici tedaviler yapılır. Lakin birinci 72 saatte antibiyotiklerle ateşi düşmeyen hastaların tekrar tabibi tarafından kıymetlendirilmesi gerekir.

Hastalığın seyrinin yanında hastadaki kimi özellikler de yatış kararını etkilemektedir. Yaşlıların, meskende bakım ve tedavisi yapılamayan hastaların, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, KOAH, astım hastalıkları olan bireylerin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top