Ekonomi

3 büyük bankadan çarpıcı altın analizi: Hedef belirlendi çift haneli artışın önü açık!

Ons altın geçtiğimiz haftaya kadar son elli yılın en uzun yedi aylık kayıp dizisini yaşadıktan sonra kasım ayına çok âlâ bir başlangıç yaptı. ABD …

Ons altın geçtiğimiz haftaya kadar son elli yılın en uzun yedi aylık kayıp dizisini yaşadıktan sonra kasım ayına çok âlâ bir başlangıç yaptı. ABD’de enflasyon ekim ayında soğuma sinyalleri verince altın silkelenerek atağa geçti.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, ABD dolarındaki zayıflık ve ABD Hazine kağıdı getirilerinde düşüşün tesiriyle bu hafta 1.740 dolara dayandı.

Dünya’dan evrim Küçük’ün aktardığına nazaran, düşük enfl asyon altın yatırımcısını coşturdu. ABD’de manşet yıllık enfl asyon yüzde 7.7 ile yüzde 7.9’luk beklentinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon göstergeleri de eylül ayına nazaran geriledi. Dataların açıklanmasının akabinde Fed’in aralık toplantısına ait faiz artışı beklentileri 50 baz puana geriledi. Altında uzun vadeli yükseliş beklentileri de güçlendi. Fed’in faiz artışı döngüsünün yavaşlamasıyla 2023 yılında sarı metalin bu istikamette güçlü adımlar atacağı yolundaki kanı güçleniyor.

ÇİFT HANELİ BÜYÜME BEKLİYORLAR

UBS’e nazaran çift haneli büyüme geliyor: İsviçre Bankası’na nazaran 1.700 doların üzerindeki süreçler daha büyük bir hareketin başlangıcı olabilir. Bankanın kıymetli metaller uzmanı Joni Teves, 2023 altın fiyat görünümünü açıkladı ve değerli metalin gelecek yılın sonuna kadar ons başına 1.900 dolara yükselmesini beklediklerini söyledi. Teves’in gelecek yıl altın fiyatlarında çift haneli artış beklediklerini söz ediyor.

Bunda en büyük faktör ABD para siyasetindeki değişiklik öngörüsü. UBS, Fed’in 2023’te agresif sıkılaştırma döngüsünü bitirmesini beklemekle kalmıyor, tıpkı vakitte merkez bankasının yıl sonuna kadar faiz oranlarını 175 baz puan düşürmesini de bekliyor. Teves, tarihî olarak, faiz oranlarındaki her yüzde 1’lik indirim için altın fiyatlarının yüzde 19 arttığını kaydediyor. Teves raporda, “Altının yarar sağlaması gerektiğini ve bu nedenle uzun bir altın konumu tutmanın, sıkılaştırma döngüsü sona erdikçe alımlı bir ödül sunacağını düşünüyoruz” diyor.

Goldman Sachs’a nazaran 2250 dolara kadar yolu var: ABD’de derin bir resesyon durumunda altın fiyatında önemli yükseliş yaşanabileceği belirtiliyor. Goldman Sachs, ABD iktisadında büyük bir resesyon yaşanması halinde altın fiyatına ait sayı vererek ons başına 2.250 dolar düzeyine hakikat bir ralli yaşanabileceğini bildirdi.

KİLİT DÜZEYE ODAKLANILDI

Saxo Bank 1735 dolara dikkat çekti: Yapılan tahlilde altında dayanağın 1.615 dolarda sağlam bir halde kurulmasıyla ve bu hafta 1.675-1.680 takviyesinin üzerine kırılmanın akabinde piyasanın kilit bir düzey olan 1.735 dolar düzeyine odaklandığını belirtiyor. Banka bunun üzerinde bir kırılmanın, piyasada yeni bir canlanmaya işaret edeceğini ve tırmanışın sürebileceğini belirtiyor.

CREDİT SUİSSE’E NAZARAN DÜŞÜŞ RİSKİ ŞİMDİ GEÇMEDİ

Bir öteki fi nans kuruluşu Credit Suisse’in temel görünümü düşüş eğilimini koruyor. Banka, “Altın toparlandı lakin sarı metalin tekrar baskı altına girmesini bekliyoruz. Dayanak, son zamanlardaki en düşük düzey 1.614 dolarda görülüyor. Bunun altında sırasıyla 1.560 dolar ve 1.451 dolar bulunuyor. Lakin 1.680 doların üzerinde ikna edici bir haftalık kapanış baskıyı hafi fl etebilir” formunda bir not yayınladı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top