Dünya

ABD’de donanma mühendisine ve eşine 21 yıl hapis cezası

ABD Donanması’nda misyon yapan mühendis ve karısı, nükleer güçlü savaş gemilerinin dizaynıyla ilgili bâtın bilgileri, yabancı bir ülkeye satmaya …

ABD Donanması’nda misyon yapan mühendis ve karısı, nükleer güçlü savaş gemilerinin dizaynıyla ilgili bâtın bilgileri, yabancı bir ülkeye satmaya teşebbüsten mahpus cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, çarşamba günü, Maryland eyaletinin Annapolis kentinde ikamet eden 44 yaşındaki Jonathan Toebbe’nin 19 yıl, 46 yaşındaki eşi Diana Toebbe’nin ise 21 yıl mahpusa mahkum edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Toebbe çiftinin nükleer denizaltılar, bilhassa de Virginia sınıfı gemiler hakkında bilinmeyen bilgiler içeren şifreli hafıza kartlarının on binlerce dolarlık kripto para karşılığında yabancı hükümet vazifelisi olduğu sanılan bir bireye koordine halde verilmesine yönelik komplo kurduğu söz edildi.

Çiftin, hafıza kartlarını birkaç ay boyunca yara bandı paketi, sakız kutusu ve sarılmış sandviçlerin içine saklamak suretiyle kelam konusu şahsa teslim etmeye çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Kısmından Başsavcı Yardımcısı Matthew Olsen’in, “Toebbe çifti, üniformalı görevlilerimizin hayatlarını ve ABD’nin güvenliğini riske atacak zımnî savunma bilgilerini satmak için komplo kurdu. Adalet Bakanlığı, ABD savunma teknolojisini müdafaaya kararlıdır” tabirlerine yer verildi.

Mahkeme evraklarına nazaran, Jonathan Toebbe, yabancı bir hükümete, kapalı bilgi örneği ve ek bilgi satın almak için irtibat kurmaya yönelik talimatlar içeren bir paket gönderdi.

Toebbe, yabancı hükümetin temsilcisi olduğuna inandığı ABD Federal Soruşturma Ofisi (FBI) casusu ile şifreli e-postalar aracılığıyla yazışarak on binlerce dolarlık kripto para ünitesi karşılığında kapalı bilgi satma muahedesi yaptı.

CNN’de yer alan habere nazaran, şubat ayında Toebbe çifti, itiraf karşılığında daha az ceza almalarını sağlayacak olup, savcılar tarafından önerilen savunma mutabakatlarını onaylayarak Batı Virginia’daki bir federal yargıcın imzalaması için suçlamaları kabul etmişti.

Yargıç Gina Groh ise Jonathan Toebbe’nin 17,5 yıl, karısının ise 3 yıla kadar mahpus cezasına çarptırılmasını kabul etmenin ülkenin çıkarına olmadığını belirterek muahedeyi reddetmişti.

Mahkeme evraklarına nazaran, 9 Ekim 2021’de tutuklanan Toebbe çifti, daha fazla ceza içeren yeni muahede gereği eylül ayında tekrar kabahatlerini itiraf etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top