Siyaset

Bakan yardımcısından Amasra’daki maden faciasına dair itiraf gibi açıklama: ‘Havalandırma yetersiz’ deyip üretimi devam ettirmişler

TBMM Amasra Maden Araştırma Komisyonu’nda, dün Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adem Ertem, milletvekillerinin “Kaza neden yaşandı …

TBMM Amasra Maden Araştırma Komisyonu’nda, dün Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adem Ertem, milletvekillerinin “Kaza neden yaşandı” sorusuna “tali havalandırma ünitelerinin temassız ve yetersiz olduğunu tespit ettikleri” karşılığını verdi.

Ertem, “Kazadan üç gün evvel bitirdiğimiz kontrolümüzde eksiklik tespit edilmiş fakat bunun üretimi durdurmayı gerektirecek seviyede olmadığına ait de bir öngörümüz var” kelamları dikkat çekti. Öte yandan komite lideri Taner Yıldız’ın tavrı üzerine tartışmalarla başlayan komitede CHP’li Kani Beko, Lider Yıldız’ın Ertem’e daima müdahalede bulunduğunu belirterek “Yıldız’a Saray’dan telefon geldiğini” tez etti.

Komisyonda evvelki gün sunum yapan Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Müfettişi Alpaslan Kılıçarslan ise madenlerde yaşanan toplu ölümlerin gündeme geldiğini lakin göçükler ve tahkimat nedeniyle oluşan kazalarda da çok fazla eksikliklerin bulunduğunu söyledi. Kılıçarslan ayrıyeten “Havalandırmaya ait merkezi gaz izleme sensörlerinin eksik olması yahut hiç olmaması, yangın ve patlama riskine karşı gerekli tedbirlerin alınmaması, insan nakli için taşıma sisteminin uygun olmaması, acil durumlarda işçi takip sistemi kurulmaması, denetim sondajı yapılmaması, uygun yapılmaması yahut kayıt altına alınmaması konuları var” tabirlerini kullandı.

“MAHKEME DURDURMUYOR”

Denetlemeler sonucunda mevzuata karşıtlıkla karşılaşıldığı vakit genelde işin durdurulması kararı alındığını lisana getiren Kılıçarslan’ın “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun mahkemeye götürdüğü kararlar var. Mahkeme tarafından bir uzman atanıyor, uzman raporu doğrultusunda yaptığımız durdurma kararı kaldırılıyor” kelamları de dikkat çekti. Ertem de milletvekillerinin sorularına “itiraf” üzere karşılıklar verdi. Bu tıp kazalara ait caydırıcılık noktasında “mevzuatın kâfi olduğu, kontrollere hassasiyet gösterildiğini fakat uygun sonuçları alamadıklarını” söyleyen Ertem, “Acaba burada caydırıcılıkla alakalı bir sorun mi var?” dedi. 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top