Teknoloji

Beyin felçli hasta implantla sadece düşünerek “konuşabiliyor”

Yapay zekâ ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yavaş yavaş protez uzuvlar ve organlar üretilmeye, hastalıklar mikro robotlar ve öteki teknoloji …

Yapay zekâ ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yavaş yavaş protez uzuvlar ve organlar üretilmeye, hastalıklar mikro robotlar ve öteki teknoloji ile tedavi edilmeye başladı. Kimi insanlara nazaran bu insanlığın makineleşmeye başladığını gösterse de çoğunluk bu teknolojik gelişmelerin desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

Webtekno’da yer alan habere göre geçtiğimiz yılın mayıs ayında yapılan bir araştırma ise kalıcı beyin hasarına sahip olan ve konuşma yetisini kaybeden bireylerin yalnızca düşünerek kendilerini tabir etmesini sağlayacak bir teknoloji geliştirildi. Geçtiğimiz 1 yılda test edilen teknoloji ise büyük umut vadediyor.

DÜŞÜNEREK KENDİNİ SÖZ EDEBİLİYOR

15 yıl evvel beyin sapı felci geçiren bir hastanın istekli olmasıyla başlayan testlerde hasta, birinci etapta implant yalnızca 15 kelimeyi algılayabiliyordu. 2022 yılı içerisinde yapılan geliştirmeler ve makine tahsili sayesinde ise geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporda implantın 50’den fazla kelimeyi ve 1000 cümleyi algılayabildiği açıklandı.

Bilgisayara bağlanan implant sayesinde hasta, oturduğu yerden hiç hareket etmeden söylemek istediklerini düşünerek yazıya dökebiliyor. Alışılmış ki bu sistem göründüğü kadar kolay çalışmıyor.

BRAVO isimli implant, nöral aktiviteleri tespit edecek halde geliştirildi. Bu implant beyne yerleştirildikten sonra hem implantın ayarlanması hem de hastanın bu implantı kullanmayı öğrenmesi gerekiyor.

Kodlama sistemiyle çalışan bu sistemde belli bir kelimeyi implantın tanıması için alfabede yer alan tüm harflerin kodlanması ve implantın bu kodlamada oluşan beyin dalgalarını öğrenmesi gerekiyor. Örneğin “kedi” sözünü ekrana girebilmek için bu kelimeyi “Kastamonu-Eskişehir-Diyarbakır-İstanbul” olarak kodlamanız gerekiyor.

Bu kodlama sistemine alıştıktan sonra makine tahsili sayesinde implant sizin hangi cümleyi kurmak istediğinizi anlıyor ve birçok durumda sizin için sözün ve cümlenin geri kalanını tamamlıyor.  %94 doğruluk oranıyla çalışan bu sistem otomatik düzeltme sistemi olmadan dakikada 30 kelimeyi girmenize imkan sunarken yapılan son testlerde otomatik tamamlama sistemi ile birlikte dakikada 90 kelimeyi yazabiliyorsunuz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top