Dünya

Polonya’yı Ukrayna’ya benzetti: Batı güvenliğinin temeli Polonya

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin milletlerarası medya için “Batı güvenliğinin temeli olarak bağımsız Polonya” başlığıyla bir köşe yazısı …

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki‘nin milletlerarası medya için “Batı güvenliğinin temeli olarak bağımsız Polonya” başlığıyla bir köşe yazısı kaleme aldığı tabir edildi.

Mateusz Morawiecki, Polonya‘nın 11 Kasım 1918’e kadar 123 yıl boyunca tarih sahnesinden silindiğini anımsatarak, “Polonya’nın düşüşü ve sonrasında dirilişinin tarihi, her Polonyalı için temel bilgidir. Ne yazık ki Batı’da çok az biliniyor. Tekrar de büyük bir Avrupa devletinin yıkılmasını içeren bir öykümüz var. Polonya-Litvanya Birliği olarak bilinen ülke, komşuları tarafından akına uğradı ve bastırıldı. Yalnızca Polonya halkı özgürlüklerinden mahrum bırakılmadı, birebir vakitte Litvanyalılar ve Ukraynalılar da özgürlüklerinden yoksun bırakıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Yazısında Polonya’nın bağımsızlığını kazandıktan sonra demokratik bir ülke olmak için attığı adımlara yer veren Morawiecki, Polonya’nın geçmişteki bağımsızlık uğraşının, Ukrayna‘nın Rusya‘ya karşı savaşına çarpıcı formda benzediğini belirterek, şu tabirleri kullandı:

“Rusya, Ukrayna’yı işgal ettiğinde kimse Kiev’in kazanabileceğine inanmıyordu. Bir asır evvel Polonya’nınki üzere yazgısı de mühürlenmiş üzere görünüyordu lakin bunun bu türlü olmadığı kanıtlandı. Polonya’nın gelecek jenerasyonları için ülkenin bağımsızlığını önemsiyoruz. NATO’nun doğu kanadındaki başkan olarak Polonya, tüm örgütü koruyor. Batılı ülkeler, tıpkı yüz yıl evvel olduğu üzere, bugün de Polonya’ya güvenebilirler.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top