Siyaset

AKP’li belediyelerin usulsüzlükleri Sayıştay raporlarında

1- “ÜÇÜNCÜ BİREYLERE KİRALANDI” Sayıştay denetçilerinin Çekmeköy Belediyesi’nde yaptığı incelemede; Hazine tarafından Çekmeköy Belediyesi’ne …

1- “ÜÇÜNCÜ BİREYLERE KİRALANDI”

Sayıştay denetçilerinin Çekmeköy Belediyesi’nde yaptığı incelemede; Hazine tarafından Çekmeköy Belediyesi’ne, ticari hedefle kullanılmamak kaidesiyle park, dinlenme, toplumsal tesis ve piknik yeri olarak kullanılmak üzere tahsis ettiği alanın Hazine müsaadesi alınmadan restoran-kafe olarak işletilmesi için üçüncü şahıslara verildiği ortaya çıktı. Kelam konusu 680 metrekare kapalı kullanım alanına sahip toplumsal tesis olarak isimlendirilen taşınmazda 2017 yılından bu yana belediye şirketinin işgalci olarak göründüğü ve yönetime kelam konusu işgal nedeniyle toplam 154 bin 469.94 TL ecrimisil (tazminat hakkı) ödediği belirtildi. Lakin fiili olarak Sayıştay denetçileri tarafından yerinde yapılan incelemelerde, kelam konusu yerin belediye şirketi ile üçüncü bir kişi ortasında düzenlenen kira mukavelesine istinaden 2017 yılından beri üçüncü kişi tarafından Hazine müsaadesi alınmadan restoran-kafe olarak işletildiği ortaya çıktı.

Raporda, Hazine’ye ilişkin tahsisli taşınmazın üzerinde toplumsal tesis olarak kullanılmak üzere yapı yaptırıldığı, lakin kelam konusu yapının idarece toplumsal tesis olarak kullanılmadığı ortaya çıktı. Yapı ile ilgili süreçlerin tasarruf hakkının dolaylı olarak belediye şirketine bırakılarak böylece kelam konusu yerin Hazine müsaadesi alınmadan belediye şirketi tarafından üçüncü bireylere restoran-kafe olarak kiralanmasına imkan sağlandığı belirtildi. Sayıştay’ın tespiti üzerine, belediye tarafından gerekli çalışmalara başlanıldığı tabir edildiği belirtildi. Lakin, belediyenin çalışmalara ait rastgele bir kanıtlayıcı evrak sunmadığı söz edildi.

2- BAŞKAN YARDIMCILARINA BİRDEN FAZLA HUZUR HAKKI

Fatih Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Kontrol Raporu da açıklandı. Kontrol raporunda AKP’li Fatih Belediyesi’nin üç belediye lider yardımcısının birden fazla belediye şirketinden huzur hakkı ismi altında sistemli maaş aldığı ortaya çıktı. Raporda, “İdarenin kurduğu ve çoğunluk payına sahip olduğu iki şirketin, idare konseyinde vazife yapan üç belediye lider yardımcısı için 2021 yılında iki farklı şirketten huzur hakkı ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir” dendi. 

3- SENDİKALARA AİDAT ÖDENMEDİ

Sayıştay raporunda, Sancaktepe Belediyesi’nin son beş yıldır sendika üyesi çalışanlarından kestiği üyelik aidatlarının büyük bir kısmını uzun müddettir emanet hesapta bekletildiği ve ilgili sendikalara gönderilmediği tespit edildi. Kelam konusu hesabın sendika aidatlarına ilis¸kin alt kodunda yer alan bakiyenin geçmis¸ yıllardan bu yana artarak devrettiği, 2021 mali yılı periyot sonu prestijiyle bu hesapta toplam 2 milyon 296 bin 989 TL’lik bakiye oluştuğu belirtildi. Yıl içerisinde ise sendikalara yalnızca 327 bin 621 TL’lik ödeme yapıldığı kaydedildi. Sendikalara vaktinde ödeme yapılmaması nedeniyle belediyenin faiz üzere bir ek mali külfetiyle karşılaşabileceği belirtildi. Sayıştay bu duruma sebebiyet verilmemesi ismine kelam konusu ödemelerin vaktinde yapılması gerektiği konusunda Sancaktepe Belediyesini uyardı. 

4- İHALELERDE REKABETİ ENGELLEYİCİ ŞARTLAR

Raporda Hazine tarafından Çekmeköy Belediyesi’ne, ticari maksatla kullanılmamak kaidesiyle park, dinlenme, toplumsal tesis ve piknik yeri olarak kullanılmak üzere tahsis ettiği alanın Hazine müsaadesi alınmadan restoran-kafe olarak işletilmesi için üçüncü bireylere verildiği ortaya çıktı.

5- KAYSERİ’DE MEVZUATA MUHALİF GÖREVLENDİRME

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde kontratlı işçi yahut personel olarak istihdam edilen işçi ünite müdürü olarak görevlendirildi. Tek müfettiş süreksiz görevlendirmeyle şube müdürü yapıldı. Teftiş konseyinde ise müfettiş olmayan yahut mesleğe yarış sınavıyla girmeyen şahıslar çalıştırıldı.

6- GAZİANTEP’TE MÜDÜR VE ŞEF ATAMALARI

Eski bakan Fatma Şahin idaresindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde, memuriyet koşulu gerekmesine rağmen 35 kontratlı çalışanın, 12’si şube müdürü, 23’ü ise şef olarak görevlendirildi. Objektif performans kriteri belirlenmeden işçiye ikramiye ödendi ve kimi ikramiye ödemelerinde ise hiçbir münasebet gösterilmedi.

7- ERZURUM’DA İŞÇİ YÖNETİM KURULUNDA

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde memur, kontratlı işçi ve takımlı personel olan işçi, belediye iştiraklerinde ve şirketlerinde müdür ve idare şurası üyesi olarak görevlendirildi. Ayrıyeten, 4 kontratlı işçi, memuriyet kaidesi gereken müdürlük misyonuna getirildi.

8- BİR GÜNDE KADROYA ALINDI

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde bir işçi 23 Aralık 2019’da atandığı takıma 16 günde, 28 Aralık 2020’de atanan işçi sırf 1 günde, 27 Ekim 2021’de atanan bir işçi ise 5 günde “özel kalem müdürlüğüne atama yoluyla” imtihansız memuriyet takımına alındı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ndeki 16 şube müdürüne, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde 27 şube müdürü olarak kontratlı işçi görevlendirildi. 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

To Top